• Intel Twin Rivers je laptop s dva ekrana - donji zauzima cijeli prostor na kojem se inače nalazi tipkovnica
  • Asus ZenBook Pro Duo također ima drugi donji ekran, no nešto manji. Tipkovnica mu se proteže do kraja laptopa
  • Intel Honeycomb Glacier ima uzdignuti drugi donji ekran koje izgleda kao sjajno rješenje

Laptopi su već godinama više manje isti. Tu je popularni preklopni dizajn, klasična crna boja, touchpad na već dobro poznatom mjestu - sve je onako kako smo navikli. I zašto mijenjati, ako radi, u pravu ste. I mi se slažemo s time da stvari koje rade ne treba mijenjati, ali isto tako nam je jasno da se granice moraju probijati. Upravo to je napravilo nekoliko laptopa koje smo vidjeli ove godine. Neki od njih su tek na razini koncepta, drugi su već na tržištu. Teško je reći da li su oni nagovještaj budućnosti ili tek eksperiment, pa procijenite sami bi li se koristili s njima.

Intel Twin Rivers

Intel Twin Rivers je koncept laptopa izašao iz Intelovih radionica, a radi se o uređaju koji bi trebao zamijeniti magazine i knjige. Ima dva ekrana, jedan na klasičnoj poziciji, drugi na poziciji tipkovnice. No, ne radi se o savitljivom ekranu kakav recimo ima Samsung Galaxy Fold, već o dva odvojena ekrana. Intel je uz laptop predvidio i dodatnu tanku tipkovnicu. Donja tipkovnica služi i kao touchpad. Engadget je pisao kako ovaj prototip dokazuje da Intel ima velike planove s 2 u 1 laptopima s duplim ekranom. Osim toga, naglasili su i kako dolazi s klasičnim 2 u 1 pozicijama, poput šatora i sličnih. Intel očekuje i kako će proizvođači dodatno razraditi njihov koncept te možda dodati 5G ili smanjiti rezoluciju donjeg ekrana kako bi snizili cijenu.

Asus ZenBook Pro Duo

Asus ZenBook Pro Duo nešto je manje radikalan, ali i dalje jednako zanimljiv. I on dolazi s dva ekrana, no donji je ekran ipak nešto manji. Nalazi se iznad tipkovnice, naziva se ScreenPad Plus. Njegova je namjena pokretati aplikacije, prikazati softverske alata i omogućiti interakciju s različitim sadržajem. Zbog gornjeg ekrana tipkovnica se pruža skroz do ruba laptopa, a touchpad je na tom gornjem ekranu. Moramo priznati, tipkovnica koja se pruža do samog ruba laptopa izgleda jako zanimljivo.

Intel Honeycomb Glacier

Intel je ove godine pokazao još jedan konceptualni laptop, također s dva ekrana. No Honeycomb je ipak nešto bliži Asusovoj ideji, no dali su joj dodatna ergonomska unaprjeđenja. Naime, drugi je ekran malo izdignut pa ga je i lakše koristiti i nekako se čini korisnijim. Tipkovnica je odmah ispod njega. Ovo je korisno jer smo s podizanjem donjeg ekrana digli glavni, koji se sada nalazi u razini očiju.

HP Envy Wood

HP-ov “drveni” laptop izazvao je jako puno pažnje medija i korisničkih pogleda. Njegova inovacija leži upravo i drvenom dizajnu - dijelovi za koje smo navikli da su plastični ili metalni sada su drveni. Ovaj zanimljivi eksperiment pokazuje kako nisu uvijek nužne velike inovacije da dobijemo pažnju korisnika. Kako već godinama gledamo klasična dizajn, svaka ovakva promjena čini se kao jako velika i značajna. No pak je sigurno kako većina proizvođača neće ići u ovom smjeru već će se držati provjerene klasike za koju znaju da odlično radi.Velik izbor “običnih” laptopa možete pronaći OVDJE.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Full HD, ULTRA HD, 4K kamera!

OVERMAX X-BEE DRONOVI

Spreman za svaku aktivnost!

HP 250 - 8GB, 256GB

Pouzdan za tvoju efikasnost!

HP 255 G7 - 8GB, 256GB