• Prijenosna računala tvrtke Lenovo s vremenom su postala sinonimom za robusnost i pouzdanost
  • Izgled im se nije puno mijenjao, ali zato pršte od inovacija
  • Ovogodišnje modele laptopa ThinkPad E15 Links nudi uz popust i druge pogodnosti

Među prijenosnim računalima namijenjenim poslovnim ljudima linija ThinkPad ima gotovo pa legendaran status. Prepoznatljivog izgleda - nadahnutog kutijama nazvanim bento u kojima Japanci nose ručak na posao i drugdje, a koje ne otkrivaju što sadrže dok ih ne otvorite - ThinkPadi su praktično postali sinonim za robusnost, izdržljivost i pouzdanost. Riječ "think" u nazivu odraz je dugogodišnje tradicije. Naime, to je bio IBM-ov slogan još od dvadesetih godina prošlog stoljeća, koji se u obliku malog plastičnog znaka iznad konzole operatora nalazio na svakom mini i mainframe računalu koje je ta tvrtka najprije bila davala u najam, a potom i prodavala. Naziv ThinkPad, ako niste znali, bio je prijedlog IBM-ovog zaposlenika Dennyja Wainwrighta, koji je nadahnuće našao u malim bilježnicama omotanim smeđom umjetnom kožom s natpisom "think", kakve su u Velikom plavom dijelili zaposlenicima i partnerima.

Popularni od prvih dana

Prve modele ThinkPada su iznjedrili u listopadu 1992. godine u japanskom ogranku američke korporacije IBM kako bi imali čime konkurirati Compaqu i Toshibi, tvrtkama u kojima su nastala prva dva prijenosna notebooka. Compaq je u međuvremenu nestao sa scene nakon spajanja s Hewlett-Packardom, Toshiba je nedavno u potpunosti odustala od proizvodnje laptopa, ali ThinkPadi su nakon 28 godina i dalje s nama, od 2005. godine pod paskom kineske tvrtke Lenovo. Već je prva serija - ThinkPad 700 – na početku ’90-tih godina 20. stoljeća naišla na odličan prijem, pobravši više od 300 nagrada za dizajn i kvalitetu. Osnovni izgled, kako ga je bio postavio dizajner Richard Sapper, do danas se nije radikalno mijenjao - neupadljiv, nenametljiv i prije svega praktičan.

ThinkPadi u pravilu dolaze s kućištima crne boje, oštrih kutova i natprosječno otpornima na udarce, padove i druge slične šokove. Pri njihovoj izradi u Lenovu često koriste magnezij, plastiku ojačanu ugljikovim vlaknima i titanij. Ali, to ne ukazuje na nesklonost promjenama i inovacijama. Naprotiv. S tim su nam računalima, između ostalog, stigli TrackPoint (računalni miš ugrađen u tipkovnicu), LED osvjetljenje pri vrhu LCD zaslona za rasvjetu tipkovnice, aktivni sustav zaštite koji koristi brzinomjer kako bi otkrio pad uređaja i ugasio čvrsti disk, odvodi za smanjenje štete od slučajnog zalijevanja tekućinom, šarke od nehrđajućeg čelika, čitač otiska prsta…

Izdržljiviji od drugih

Jedan od razloga zašto su ThinkPadi bili ostali toliko popularni i omiljeni krije se u njihovoj nesvakidašnjoj robusnosti i izdržljivosti. Kako zadovoljavaju visoke vojne standarde potrebne kako bi Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država izdalo certifikat MIL-STD 801-G, primjerci ovih računala korišteni su u divljinama Arktika, na vrhu svijeta Mt. Everestu, u pustinjama i prašumama... Zbog pouzdanosti i dugotrajnosti ThinkPade od ranih dana rado koriste u američkoj svemirskoj agenciji NASA-i - za pripremu astronauta, razvoj softvera i niz drugih namjena. Slali su ih i u svemir, skupa s legendama poput američkog astronauta Johna Glenna. Bili su korišteni na svemirskoj postaji Mir, a i dalje su u uporabi na Međunarodnoj svemirskoj postaji, gdje uz ostalo drže internetsku vezu sa Zemljom. Godine 2003. godine ThinkPadi su bili jedina prijenosna računala certificirana za rad na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Ali, robusnost i otpornost na razne uvjete u kojima se mogu naći nisu ni približno jedine kvalitete ovih prijenosnih računala. Laptopi iz serije ThinkPad poznati su po tome što su opremljeni tako da s lakoćom mogu zadovoljiti sve potrebe koje bi se mogle pojaviti u poslovanju, bez obzira je li riječ o brzini rada računala, zaštiti podataka i korisnikove privatnosti ili nekom drugom aspektu koji je poslovnim ljudima važan. Uz redovno održavanje višestruko će nadmašiti vijek trajanja od tri godine, uobičajen za ogromnu većinu laptopa na tržištu. Ugrađena baterija može izdržati i do 13 sati bez punjenja (ovisno o modelu, naravno), a zahvaljujući podršci za brzo punjenje možete ju napuniti do 80 posto za samo sat vremena. Također, u pravilu su u njima top modeli računalnih procesora (AMD ili Intel), s obilnom podrškom radne memorije i memorije za pohranu.

Nova generacija opravdava povjerenje

Pogledajte, primjerice, model ThinkPad E15 trenutno dostupan po sniženoj cijeni u Linksu (8549,05 umjesto 8999 kuna). U prije nekoliko mjeseci predstavljen prijenosnik ugrađen je AMD-ov osmojezgreni procesor Ryzen 7 4700U, radnog takta do 4,1 GHz, koji se može ne samo ravnopravno nositi s Intelovim parnjacima već dobar dio njih i nadmašiti. Podržan sa 16 GB RAM-a i zasebnom grafičkom karticom Radeon RX, možete računati na to kako će Ryzen 7 4700U obaviti sve poslovne zadaće koje zatražite od njega i biti spreman za još. Uz to, riječ je o procesoru četvrte generacije pa nećete morati tako skoro razmišljati o nadogradnji ili zamjeni.

Uz širokokutni IPS zaslon dijagonale 15,6 inča i pune HD razlučivosti (1920 puta 1080 piksela) s premazom protiv odsjaja, u ovaj je model također ugrađen i SSD disk kapaciteta 1000 GB, što je više nego dovoljno za sigurnu pohranu ogromnog broja dokumenata, prezentacija, video zapisa i drugih sličnih sadržaja. U skladu s tradicijom na koju su nas u Lenovu navikli, kućište je potpuno crno i izrađeno od kvalitetnog aluminija. Opremljen je također zvučnicima tvrtke Harman, tehnologijom Dolby Audio i mikrofonima certificiranim za servis Skype for Business. Ali, ujedno podržava i iznimno brzi standard za prijenos podataka Wi-Fi 6. Svi vaši podaci, uključujući i podatke za prijavu, kriptirani su putem diskretnog čipa TPM 2.0, dok je web kameru moguće prekriti posebnim fizičkim pokrovom nazvanim ThinkShutter. Također nudi i opcionalno pametno uključivanje putem ugrađenog biometrijskog senzora za otisak prsta, ugrađenog u tipku za uključivanje.

Za svakog ponešto

U Linksovoj ponudi je i nešto jeftiniji model ThinkPada E15 (7979,05 umjesto 8399 kuna), koji se razlikuje po manjem kapacitetu SSD diska (512 umjesto 1000 GB). Oba prijenosnika dolaze s trogodišnjim jamstvom (jednogodišnje na bateriju), mogućnošću besplatne dostave i popustom od 50 posto na servis Microsoft 365. Ako tražite nešto još jeftinije uz približno istu razinu kvalitete, pogledajte ThinkPad E15 s procesorom Ryzen 5 4500U i SSD-om kapaciteta 512 GB. Također je na popustu - trebat ćete izdvojiti 6744,05 umjesto 7099 kuna. Na sva tri prijenosnika predinstaliran je Microsoftov operativni sustav Windows 10 Pro kako se ne biste morali zamarati dodatnom kupovinom i instalacijom. Na kraju, ali ne i najmanje važno – uz ThinkPade su dostupni i korisni alati kao što su ThinkShield (cjelovito rješenje koje pokriva hardversku i softversku zaštitu računala od neovlaštenog upada), Secured-core (servis koji olakšava konfiguraciju postavki operativnog sustava, između ostalog) i drugi.

ThinkPad X1 Fold

Kada je predstavljen X1 Fold srce nam je zakucalo brže od uzbuđenja. Kao prijašnji vlasnici ThinkPad modela - koji nas je služio oko 10 godina - i koji danas dobro radi, razumjet ćete zašto. No ujedno je riječ o modelu koji mijenja svijet i sve što smo znali o prijenosnim računalima. ThinkpPad X1 Fold je prvi laptop sa savitljivim ekranom, koji je doista revolucionaran i koji izgleda tako da ga želimo isti tren na svom radnom stolu. I ne samo na stolu već da uvijek uz nas. Kako već znate ako nas pratite, veliki smo ljubitelji 13" ekrana i ultra lake kategorije u koju i ovaj model spada. Kaže Lenovo da je "ekstremno prenosiv" što nije čudno jer mu je težina od 0,99 kilograma. Dakle, riječ je o jako laganom računalu. Hardverski, radi se o moćnom modelu koji će biti vjeran suputnik i vašim poslovnim (ili privatnim) avantura.

Pogledajte što nudi:

 

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Prijenosno računalo vrhunskih perfomansi

ASUS ROG Strix

Pametni sat modernog dizajna

Sportski sat XIAOMI