• Apple i Asus spadaju među najpouzdanije laptope koji se najmanje kvare
  • Netbook računala odnosno entry level najčešće se kvare
  • Stručnjaci preporučuju da se pri kupovini laptopa uzme i dodatna garancija

Iskustvo korisnika zlata vrijedi - često o kvaliteti pojedinih laptopa najviše doznamo upravo od onih koji su takav model imali. Ponekad su to naši najbliži kojima je ekran umro dva dana nakon kupovine laptopa ili oni dalji, najčešće s Amazona, čije recenzije uređaja pažljivo čitamo prije negoli se odlučimo na kupovinu. I na kraju tu su velika testiranja, analize i istraživanja koje vrše kompanije specijalizirane za to.

Jedno takvo napravila je kompanija SquareTrade, koja je na temelju analize 30 tisuća laptopa, njihovih garancija i prijava kvara napravila listu najpouzdanijih laptopa. Putem su došli i do drugih zaključaka. Jedno od njih je da su netbook računala krhkija i da se češće njihov hardver kvari. To je i logično jer se radi o najjeftinijim računalima čija kvaliteta nije visoka; u SquareTradeu netbook računala su definirali kao sva ona čija je cijena do 400 dolara, dok su premium laptopi svi oni iznad tisuću dolara. Po njihovim saznanjima, premium laptopi se najmanje kvare jer imaju i kvalitetan hardver koji dugo traje. Između su tzv. entry level laptopi, čija se cijene kreće između 400 i 1000 dolara. Netbook računala danas više ne postoje, no entry level su još uvijek tu; komponente niže cijene nisu nestale.

Asus se najmanje kvari

Po ovom istraživanju među najpouzdanije spadaju laptopi koje proizvode Toshiba i Asus, a slijede Sony, Apple, Dell i Lenovo. Laptopi su najviše prijava kvarova su HP-ovi uređaji, koji ima i najveći udio na tržištu laptopa. Slično istraživanje radio je i Consumer Report i to na skoro 60 tisuća laptopa. Po njihovom istraživanju Apple je najpouzdaniji brand koji se rjeđe kvari od ostalih. Stariji laptopi i oni koji se jako puno koriste, logično, i više se kvare. Oba istraživanja nastala su u posljednjih desetak godina, a stručnjaci, kada se o ovoj temi radi, preporučuju da se za laptop kupi i dodatna garancija.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Prijenosno računalo vrhunskih perfomansi

ASUS ROG Strix

Pametni sat modernog dizajna

Sportski sat XIAOMI