• Luna je još na razini koncepta
  • Acer Vero je Acerov zeleni laptop
  • Fairphone i Framework su pametni telefon

Održivost je postala top tema u cijelome svijetu. Mnoge tvrtke u svojim ciljevima upravo održivost navode kao jedan od glavnih ciljeva. I to nije vidljivo samo iz korporativnih akcija već i iz proizvoda koje rade. Tako smo nedavno pisalo o Acerovom modelu Vero, koji je napravljen od reciklirane plastike, a koji je napravljen pod motom Reduce, Reuse, Recycle. Osim što je rađen od reciklirane plastike, ima i mogućnost zamjene ključnih dijelova. Također dolazi sa VeroSense sustavom koji se brine da baterija pametno i štedljivo radi. I drugi prijenosnici misle na to, pa neki od njih imaju različite certifikate iz kojih je jasno da su na dobrom tragu u pogledu održivosti. No neki odlaze korak dalje, baš kao što je učinio Acer i baš kao što sada čini Dell s modelom Luna.

Luna za manje elektroničkog otpada

Luna je još uvijek na razini koncepta, koji je Dell predstavio ovih dana. Ideja je imati prijenosnik koji dugo živi, koji se lako rastavlja i popravlja i koji ne utječe toliko na svijet oko sebe. Sam koncept je zanimljiv jer ovaj prijenosnik sadrži manje vijaka nego standardni laptopi, a i nema ventilatore za hlađenje. Matična ploča je manjih dimenzija pa se i sama hladi. To je sigurno inovacija koju bi voljeli vidjeti. Dellovi dizajneri nazvali su ovo “front end konceptom,” koji pokušava riješiti puno veće probleme s kojima ćemo se susresti u budućnosti i s kojima se susrećemo danas. Tu prije svega misli na elektronički otpad i klimatske promjene. Logično je da se će korisnici prijenosnike koji se lakše popravljaju i rjeđe mijenjati za novi. No jednom kad dođe kraj i tom prijenosniku, Dell želi preostali hardver prebaciti u druge uređaje. Baš kao i Acer i Dell je fokusiran sada na ponovnu upotrebu i to do krajnjih granica, a tek onda na recikliranje.Inače, Dell je napravio nekoliko modela Lune, no do prave proizvodnje će proći neko vrijeme jer ideju nije jednostavno provesti u djelo. Nadaju se da će jednom kada to uspiju, i drugi proizvođači krenuti u tom smjeru. Sami Dellovi prijenosnici već sada se moga dosta dobro popravljati, za popularni The Verge je komentirala ekipa s iFixit web stranice, dok to recimo nije slučaj s MacBook računalima.

Fairphone i Framework

U održivom smjeru otišli su dva specifična modela pametnog telefona odnosno prijenosnika. Fairphone je predstavljen je 2015. godine, a danas je već na modelu Fairphone 4. Prijašnji modeli mučili su se držati korak s drugim “običnim” mobitelima, no četvorci to već uspijeva. Framework je predstavljen ove godine i baš kao i Fairphone jako pazi na održivost.Photo by Riccardo Annandale on Unsplash

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Jedinstveni smartphone izdržljivog procesora s 128GB memorije te vrhunskom kamerom.

iPhone 13 Pro Max

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

HUAWEI MateView GT

Gigabit Starter komplet olakšava stvaranje HomePlug mreže pri brzinama do 1000Mbps.

D-LINK powerline adapter