• Među najodrživije laptope spada ThinkPad L linija
  • I MacBook Pro je održiv, a Apple jako pazi na ovo
  • Otkrijte na što paziti kad kupujete zeleni laptop

Baš smo danas pisali o modelu Acer Aspire Vero, koji je zeleni eko laptop, pa smo istražili malo dublje temu. Zanimalo nas je kako odabrati laptop koji pazi na održivost. No prije toga, skrećemo još jednom pažnju na jako zanimljiv proizvod od Acera, koji je dijelom napravljen od reciklirane plastike i koji dolazi pod egidom Reduce, Reuse, Recycle. Naime, ovaj se laptop i lako otvara, pa ga je moguće nadograđivati, a uz pomoć VeroSense sustava pazi na potrošnju energije.

Koji su još održivi prijenosnici?

Magazin LeafScore vjeruje kako kvaliteta prati održivost pa su si dali zadatak pisati o proizvodima koji brinu o održivosti. Imaju metodologiju kojom to rade, a 10 % od profita doniraju za sadnju šuma, a u jednoj su se od toma pozabavili i održivim prijenosnicima dodijelivši svakamo ocjenu. Među najboljima je i Lenovo X1 Carbon. Za Lenovo kažu kako radi jedne od najodrživijih prijenosnika, a čak 73 modela dolaze s TCO certifikatom, koji je vodeći certifikat za održivost. A od dobrih najboljima smatraju ThinkPad L seriju, koja je najzelenija od svih. Imaju Energy Star certifikat, paze na pakiranju i imaju niz drugih velikih i malih stvari koje ove laptope čine održivima. LeafScore ističe i kako oni omogućavaju korisnicima da preuzmu firmware ažuriranja te tako poprave bateriju, umjesto da je mijenjaju.

I Appleov MacBook spada u održive prijenosnike. Rađeni su od materijala koji se lako reciklira, kroz staro za novo program pomažu korisnicima da i oni sudjeluju u održivosti. Appleove trgovine i uredi se 100 % napajaju iz obnovljivih izvora energije. Zvijezda Appleove održivosti je MacBook Pro 16” koji im je pomogao da na LeafScoreu dobiju 5/5 zelenih listića.

Kako odabrati zeleni laptop?

Želite li zeleni laptop danas ga lako možete i imati. Jedan klik vas dijeli do Acer Aspire Vero modela ili do MacBooka. Osim njih, LeafScore sugerira i kako je uvijek bolje kupiti rabljeni ili tzv. obnovljene prijenosnike. Drugi važan faktor je da li se laptop može popraviti odnosno nadograditi. Oni prijenosnici koji to mogu su bolji izbor kada je u pitanju održivost, jer ćete im lakše produžiti život. Svakako je dobro da prijenosnik ima zamjenjivu bateriju, ali i da možete zamijeniti RAM i disk. Potražite i TCO certificirane prijenosnike, odnosno provjerite koje certifikate imaju.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

256MB cache, 7200okr./min, 3.5", za desktop

WESTERN DIGITAL tvrdi disk 8000 GB Gold

16 GB, HX430C16FB4/16 HyperX Fury, DDR4 3000MHz

KINGSTON memorija PC-24000

Printer/scanner/copier, 300dpi, 256M, USB, Wi-Fi

HP Envy 6032 multifunkcijski uređaj All-in-One