• Najnovije istraživanje na temu open space ureda napravio je Harvard Business School
  • Istraživanje je pokazalo nedostatak interakcije među zaposlenicima i porast broja poruka
  • U open space uredima manje je privatnosti

Nakon što smo utvrdili kako su stajaći stolovi prijevara, doznali smo da je gotovo isti slučaj i s otvorenim prostorima u uredima. Istina je i mi ih volimo. Izgledaju jako dobro, prostranost nas veseli više od skučenog ureda. No, po posljednjem istraživanju koje je napravio Harvard Business School čini se da nisu najbolje rješenje. Naime, njihova je misija bila povećati interakciju među zaposlenicima, a istraživanje je pokazalo kako ljudi u takvim prostorima imaju 73 posto manje susreta licem u lice. Također je utvrđeno kako je u njima broj e-mailova i poruka porastao za 67 %.

Privatnost je važna

Istraživanje je pokazalo i kako zaposlenici manje komuniciraju kad se ne mogu koncentrirati ali i da su čak nezainteresirani za svoje kolege. Mogućnost da se fokusirate na svoj zadatak bez da vam nešto odvlači pažnju, iznimno je važna, baš kao i privatnost koje u otvorenim uredima nema.

No to i dalje ne znači da treba ubiti otvorene prostore i zatvoriti sve u urede. U protekla dva desetljeća upravo zahvaljujući njima zajedničke su aktivnosti skočile za 50 ili više posto. Mnogi zaposlenici su upravo zbog ovakvih ureda zadovoljniji na poslu. Više o open space uredima i njihovom utjecaju na rad, možete pogledati u ovom prilogu koji je napravio Vox:

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Iskoristi uštedu i stvaraj vrhunski sadržaj!

Samsung tablet i smartphone uređaji

Potpuna zaštita u realnom vremenu.

BITDEFENDER Internet Security

Kombinacija pouzdane tehnologije i praktičnog dizajna

ACER Aspire 1 NX.A6WEX.001