• Dell XPS 15 spada u premium liniju prijenosnika
  • Ovaj model dolazi s procesorom jedanaeste generacije, 16 GB RAM-a i SSD-om od 1000 GB
  • Cijena mu je trenutno 24.414 kuna

Prije nekoliko godina, kad je laptop.hr tek kretao, na stol nam je došao Dellov prijenosnik XPS 13. Tada smo prvi put nakon nekoliko godina pomislili kako bi se s Applea mogli vratiti na PC. Toliko je dobar taj specifični XPS model! Jako nam se svidio, napisali smo: Kada smo čitali o Dellovom modelu XPS 13, bili smo dojma da se radi o većem računalu. Iznenadili smo se čim smo ga izvadili iz kutije - riječ je o prekrasnom i lagano mališanu koji vas osvaja na prvi dodir. Zašto na dodir? Jer je prostor oko touchpada obložen karbonskim vlaknom koje je iznimno ugodno kada preko njih pređete rukom.

Već tu nas je kupio, a i inače smo fanovi manjih računala s 13” ekranom. XPS svakako spada u premium segment i riječ je o Dellovoj liniji koja s CES-a i sličnih sajmova redovito odlazi s najviše pohvala medija. Model XPS 15 dolazi s 15.6" OLED 3.5K Touch što ga automatski svrstava u laptope na kojima ćete rado gledati sav zabavni sadržaj, vjerujemo najviše Netflix. Model je cijeli nabrijan i imamo osjećaj da se radi o računalu koje ćete kupiti danas i s kojim ćete se družiti sljedećih deset godina. Naime, procesor je Intelova jedanaesta generacija - konkretno riječ je o modelu i7 11800H. Podršku u radu daje mu 16 GB RAM-a, dok je SSD disk od 1000 GB. Grafička kartica je GeForce RTX 3050Ti 4GB, a operativni sustav Windows 10 Pro. S obzirom na to da se radi o većem ekranu i ovaj je model nešto teži - ima 1,96 kilograma. Cijena za ovu radost je 24.414 kuna.

Za profesionalce

Dakle, radi se o laptopu koji se s razlogom nalazi u kategoriji laptopi za posao. Rijetki su oni koji daju 24 tisuće kuna za računalo koje ne zarađuje. Dakle, od Dellovog modela XPS 15 uglavnom se očekuje da se brzo isplati, što kroz direktni rad, a što kroz vrijeme koje štedi - na primjer kraće traje neki posao koji bi sa slabijim računalom potrajao.

Što kažu drugi?

PC Mag ovom je prijenosniku dao ocjenu 4,5 od 5 i nazvao ga izvrsnim. Pohvalili su fantastičan dizajn, odličan OLED ekran, procesor i trajanje baterije, a nije im se svidjela cijena. Ars Technica je napisala otprilike dođite zbog ekrana, ostanite zbog svega ostalog. Nesumnjivo, radi se o sjajnom prijenosnom računalu koje neće zastajkivati nad 25 otvorenih tabova i s kojim će se sve doista odbijati brzo i bez greške. S ocjenom da je cijena visoka možemo se samo složiti, ali za te novce nudi jako puno; vjerujemo da se radi o dugoročnom ulaganju jer će ovaj laptop s vama živjeti godinama. Za posao sigurno je model koji trebate uzeti u obzir, ako vam treba tako jako računalo. Radite li poput nas samo s online alatima, sigurni smo da će i slabiji model biti dobar. Dellov XPS često smo sretali na sastancima, radi se o računalu koje se poput ThinkPada udomaćilo u poslovnom svijetu u kojem ima svoju ulogu.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda