• Prvo mjesto na tržištu laptopa drži Lenovo s udjelom od 22,5 %, slijedi HP s 21,7 %
  • Dell čvrsto drži treće mjesto s udjelom od 16,9 %, a nakon njega slijedi Apple sa 6,9 %
  • Od 2011. do 2017. godine na prvim su se mjesta izmjenjivali Lenovo i HP

Svijet laptopa je dinamično tržište, viđamo to svake godine na najpopularnijem tehnološkom sajmu, CES-u. Tako je bilo i ove godine, kada je predstavljeno skoro sto novih modela laptopa. I to su uglavnom modeli svima znanih proizvođača, koji dominiraju tržište. Stanje u prošloj godini je sljedeće: na prvo je mjesto zasjeo Lenovo koji ima udio od visokih 22,5 %, dok drugo mjesto drži HP s tržišnim udjelom od 21,7 %. Slijedi Dell s udjelom od 16,9 %, a koji također spada u gornju polovicu udjela, iznad 15 %. Svi drugi su dosta daleko od toga. Prvi sljedeći je Apple koji je 2018. godine uspio uhvatiti 6,9 % tržišta, što je po rezultatima bolje od Acera koji je imao 6.1 % odnosno Asusa koji je uhvatio 6 % tržišta. No sve su to brojke koje govore kako i Asus i Acer dišu Appleu za vratom. Hoće li ga uspjeti uhvatiti ovisi o tome što će Apple predstaviti ove godine. Asus nas je na CES-u iznenadio s dosta novih impresivnih laptopa, poput Rog Mothership gamerske zvijeri koju bi svatko od nas poželio vidjeti na svom radnom stolu.

Povijest je učiteljica života

Povijesni podaci nam mogu pokazati dosta toga, naročito kako je koji proizvođač rastao i padao, no uvijek su moguća iznenađenja. Tu se rado prisjetimo priče o Nokiji koja je 2007. godine imala udio od preko 50 % na mobilnom tržištu, a već je 2013. godine pala na oko 3 %. Iako smo i sami skeptični da netko tako može promijeniti svijet laptopa, poučeni ovim primjerom, uvijek smo otvorenog uma za tako nešto. Do tada, pogledajmo kakva je situacija bila u prošlosti. Od 2011. do 2017. godine na prvim su se mjesta izmjenjivali Lenovo i HP. U tom razdoblju HP je bio prvi tri godine, a Lenovo četiri. Zanimljivo, Dell je čini se vječno treći. Na ostalim pozicijama izmjenjivali su se Acer, Apple i Asus. Godine 2015. i 2016. Apple je bio na petom mjestu, a 2017. godine je skočio na četvrto mjesto, gdje je ostao i ove.

Dell je nekada bio prvi

U razdoblju od 2000.-te godine do 2010. Dell je od 2003. do 2006. bio na prvoj poziciji gdje se izmjenjivao s HP-om, dok je Lenovo bio četvrti. Inače, 2005. Lenovo je od IBM-a kupio njih laptop odjel (koji je proizvodio i ThinkPad), a uz čiju su pomoć danas na prvom mjestu. Tih godina na listi je bila i Toshiba, koja je prije dvije godine objavila kako ih više neće proizvoditi, no i dalje to čini. U svakom slučaju, nekad su bili važan igrač u ovom svijetu, ali bilo je i drugih koji su posustali, poput Fujitsua.

Prodaja raste

Što se povijesnih podataka o prodaji tiče, lijepo je vidjeti kako je broj prodanih laptopa svake godine sve veći i veći. Godine 1996. prodano ih je skoro 80 milijuna, a 2017. 262 milijuna. Čak i u kriznim vremenima prodaja je rasla, iako je u nekoliko posljednjih godina u padu. Ipak, u analitičkoj kući IDC su naglasili kako novi rast predvodi tržište gaming laptopa i kako upravo oni nose razlog za optimizam. S druge strane, laptope će u nekim segmentima zamijeniti pametni telefoni pa je teško reći što nas očekuje. Možemo samo previđati i slušati što kažu analitičari.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

i7, 16GB, 512GB SSD, GeForce RTX 2060, 17" 144Hz FHD

Razer Blade Pro 17 - moćno prijenosno računalo!

5 kamera s umjetnom inteligencijom!

HUAWEI Huawei Nova 5T