DOJMOVI

Prvi dojam: Acer Nitro 5 (2019)

14.04.2019 - Ilija Šimunić #gaming

Nitro 5 je solidan gaming laptop srednje generacije uz koji ćete sigurno proživjeti i preživjeti mnoge bitke. Posebno nam se sviđa dojam koji ostavlja u svom cjelokupnom izdanju, kao i softverska podrška s kojom dolazi.

PLUS

  • Dizajn
  • Procesor i grafička
  • Softverska podrška

MINUS

  • Baterija
Procesor: Intel
Procesor tip: Core i5
Procesor model: 8300H
Radna memorija (RAM) / Tvrdi disk: 12 GB / 256 GB SSD
Grafika: GeForce GTX 1050 Ti
Operacijski sustav: Windows 10
Ekran: 15,6" FHD IPS
Maksimalna rezolucija: 1920 x 1080
Native rezolucija:
Optička jedinica:
Zvuk: Dolby Audio
Mikrofon / Kamera / HDMI: Da / Da / Da
Razlučivost [Mega Pixel]:
FireWire / USB 2.0 / USB 3.0: Ne / Da / Da
eSATA:
Express Card / Čitač kartica: Ne / Da
Mreža: Da
LAN / WiFi Standard / Bluetooth / 4G / 5G: Da / 802.11 b/g/n/ac / Da / NE
Masa [kg]: 2,7 kg
Dimenzije [cm]: 390 x 26,6 x 2,6
Boja: Crna
Dodaci:

Kada na radni stol sjedne gamerski laptop, već znamo što od njega možemo očekivati i to nam se sviđa. Tu prije svega mislimo na dizajn, koji je kod laptopa za ovu namjenu drugačiji nego kod laptopa za opću populaciju. Malo agresivniji oblici odaju da se radi o laptopu koji je namijenjen bitkama u single playeru i multiplayeru. Takav je slučaj i s Acerovim modelom Nitro 5. Lijevi i desni rub ekrana su lagano odrezani, a tu je i diskretni natpis NITRO odmah ispod ekrana, a malo prije tipkovnice. Ovo je jedan veliki laptop, jasno je to već na pri susret kada ga vadite iz kutije. Njegova težina otkriva da je to moćno računalo koje ćete vjerojatno rjeđe nositi van kuće s obzirom na to da je težak više od 2,5 kilograma.

Crvena je boja igranja

U svijetu gaming laptopa crvena se često provlači, što dobro razumijemo. Radi se naime o agresivnoj boji koja odgovara svjetovima u koje nas ova računala najčešće vode. Tako je i s Nitrom 5 koji dolazi s crvenom tipkovnicom, a na kojoj su tipke ASDF dodatno istaknute jer ćete se s njima najčešće kretati (osim ako niste naviknuti na strelice). Crveni rub ima i touchpad, što izgleda dosta dobro, baš kao i crveno pozadinsko osvjetljenje. Tipkovnica se čini dosta dobrom i to ne samo za igranje. U ovo malo vremena što smo se njome služili, možemo se vidjeti kako i na njoj pišemo knjigu. Dovoljno izbočene tipke koje su ugodne pod prstom čine nas sretnim. Pa evo, ako će vam Nitro 5 služiti i za druge stvari, svidjet će vam se ovaj njegov segment. Ekran je 15,6” FHD IPS Acer ComfyView - na radnom stolu se doima doista moćno, naročito kad se na njemu vrti neka od igara. No šteta je i takav ekran ne iskoristiti za Netflix i njihov bogati program, što smo nakratko i učinili.

Što igrati na Nitro 5?

Hardver ispod crveno osvijetljene tipkovnice na papiru zvuči dosta dobro. Procesor je Intel Core i5 8300H. Radi se o procesoru osme generacije koji dolazi s jako dobrim brojkama u usporedbi s drugim modelima, a koji će uz grafičku karticu biti sjajan partner u svim gamerskim pohodima. Grafička je GeForce GTX 1050 Ti, a sve zajedno dolazi s 12 GB RAM-a i SSD diskom od 256 GB. Neka vas ne obeshrabri veličina diska jer je SSD uvijek bolji izbor pa i na gamerskim računalima. U praksi, sigurno ćete cijeniti brže dizanje operativnog sustava odnosno brže otvaranje aplikacije. I tu ne govorimo o malo boljim rezultatima, već o značajno bržim (koje mijenjaju život na bolje jednom kad s HDD-a pređete na SSD). Dio RAM-a je, kako ste vjerojatno i pretpostavili, rezerviran za grafiku - radi se o 4 GB DDR 5 RAM, koji će osigurati neometano igranje i recentnijih naslova.

Opcije povezivanja i odličan zvuk

S obzirom na veličinu računala, jasno je da opcija povezivanja ne nedostaje. Tu je HDMI, ali i utor za mrežno povezivanje, kakve više ne viđamo na “normalnim” laptopima. Naravno, Nitro 5 dolazi i s USB portovima, od kojih je jedan 3.1, a jedan 3.0. Da, njima ćete brzo prebacivati podatke, a ako vam se ne žuri tu su dva USB-a 2.0. Zanimljivo, laptop ima LED indikator za punjenje i čitač kartica, i bateriju koja ne spada u vrh ponude. Nju nismo detaljno testirali, ali se i s ovo malo druženja relativno brzo trošila. Naravno, potrošnja baterije ovisi o onome što na računalu radite i kako ga koristite. Zvuk je Dolby audio, s kojim će svaki reload i pucanj u neprijatelja zvučati dobro. Ako vam se i učini da možete više, tu je Dolby Audio softver da vam pomogne u podešavanju zvučnih opcija.

Acer CoolBoost je cool

Acerov CoolBoost odnosno Nitrosense omogućavaju vam da nadzirete ventilatore i upravljate njima, odnosno podešavate brzinu što je jako korisno kada igrate i dobrodošla opcija. Ona će, kažu službeni podaci sniziti temperaturu procesora i grafičke kartice za 11 posto. Sam Nitro 5 ima dva ventilatora. Sviđa nam se kad imamo veću kontrolu nad hardverom, a Dolby Audio i Nitrosense nam to omogućavaju.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Dovoljno snažan za svakodnevnu uporabu

LENOVO IdeaPad 3

Uhvati trenutak iz bilo kojeg kuta

MOTOROLA G10