DOJMOVI

Prvi dojam: Acer Swift 1

25.10.2018 - Ilija Šimunić #ultralaki

Za cijenu koju ima Swift 1 nudi dosta toga i kako se kaže, omjer cijene i kvalitete je definitivno plus. Sviđa nam se što se pazilo na dizajn, težinu i bateriju i ostale detalje koji možda kod računala niže cijene nisu uvijek prioritet. Za one koji traže računalo do 3 tisuće kn, Swift 1 bi svakako trebao ući u uži izbor.

PLUS

  • Težina
  • Baterija
  • Ekran

MINUS

  • Procesor
Procesor: Intel
Procesor tip: Pentium
Procesor model: N4200
Radna memorija (RAM) / Tvrdi disk: 4 GB / 64 GB
Grafika: Intel HD Graphics 505
Operacijski sustav: Windows 10 S
Ekran: 13,3" IPS FHD
Maksimalna rezolucija: 1920x1080
Native rezolucija: 1920x1080
Optička jedinica: Ne
Zvuk: Stereo
Mikrofon / Kamera / HDMI: Da/Da/da
Razlučivost [Mega Pixel]:
FireWire / USB 2.0 / USB 3.0: Ne/Da/Da
eSATA:
Express Card / Čitač kartica: Ne/Da
Mreža: Ne
LAN / WiFi Standard / Bluetooth / 4G / 5G: Ne/802.11 b/g/n/ac/Da/Ne/Ne
Masa [kg]: 1,30
Dimenzije [cm]: 31,95 x 22,5 x 14.95
Boja: Zlatna
Dodaci:

Acer nas do sada nije razočarao. Susreli smo se s nekoliko njegovih modela, družili se dan ili dva i generalno stekli dojam kako se radi o korektnim računalima. Na stolu su nam se našli Acer Nitro 5, Swift 5, Swift 7, Predator Triton 7000, One 10, Aspire 3 i Aspire 1. Najmanje nam se svidio One 10, koji je ipak u toj 10,1” kategoriji bolji od Lenovo Miix 320 modela, ali lošiji od nedavno objavljenog modela Asus Transformer. Swift 5 nas je oduševio, prije svega svojom težinom koja iznosi tek 970 grama. To je doista hvale vrijedno, kao i debljina Swifta 7 koji je trenutno najtanji laptop na svijetu. Acer Aspire 1 nas je oborio s nogu s jako niskom cijenom (oko 1500 kn) i onime što nudi za to, dok smo kod Aspire 3 modela izdvojili doista fantastičnu Endless Linux distribuciju. Svi ovi susreti doveli su nas i do zaključka kako su Acerova računala solidna i kako mogu biti dosta dobar izbor kod odabira low end laptopa odnosno laptopa srednje kategorije.

Težina i baterija veliki su plus

Swift 1 spada među low end laptope barem što se tiče cijene. Ono što nas je odmah osvojilo je težina koja iznosi 1,30 kg. Toliko je težak i MacBook Air i pravo je zadovoljstvo vidjeti tako lagan laptop u tom cjenovnom rangu. Cijena mu se kreće oko 2700 kn. Kako i sami spadamo u one koji laptop nose s posla i na posao, težina nam je jako važan faktor. Kao i baterija, gdje je Swift 1 također napravio dobar posao - po specifikaciji proizvođača ova će izdržati do 10 sati rada. Naravno, koliko će baterija držati ovisi o onome što radite i kakve su vam postavke štednje i rada. Dakle, Swift 1 u dva izrazito važna segmente odnosi pobjedu i tu ga svakako treba pohvaliti.

I na dizajn se pazilo

Volimo dobar dizajn, no nije nam presudan kod odabira laptopa. Ipak, sviđa nam se što se i kod računala ovog cjenovnog ranga pazilo na izgled. Inače, sam laptop je zlatne boje. Ispod lijeve površine ipak nije tako sjajna specifikacija, što je i razumljivo s obzirom na cijenu. Procesor je QuadCore N4200, tu je 4 GB RAM-a, kao i 64 GB prostora za pohranu podataka. Što to znači u praksi? Znači da je ovo računalo namijenjeno manje zahtjevnim zadacima poput pisanja, surfanja internetom, čitanja mailova. No i dalje na njemu možete gledati filmove i obavljati uredske poslove. Čak ćete moći igrati i neke starije igre, no naš je savjet ipak ne kupovati ovaj laptop ako vam treba laptop za igranje. Spominjemo to često, no ako ste propustili reći ćemo opet - i sami radimo na laptopu koji ima 4 GB RAM-a. Da, procesor je bolji, ali svejedno - 4 GB je i dalje dovoljno za zadatke koje obavljamo.

Windowsi 10 S je operativni sustav

Laptop s cijenom poput ove, a koji dolaze s najnovijim Windowsima uvijek su nam zanimljivi. Ovo je zapravo najjeftiniji laptop u ultralakoj kategoriji koji dolazi s Windows 10 OS-om. Windowse vjerujemo dobro znate i iako nam se Endless OS Linux distribucija jako svidjela, Windowsi su naša je preporuka većini korisnika. Ipak je riječ o operativnom sustavu na koji su navikli i koji je toliko raširen da su problemi s kompatibilnošću rijetki. Swift 1 ima 13,3” IPS FHD ekran, a od ostalih pohvalnih zanimljivosti izdvajamo i 802.11ac 2x2 MIMO, koji će omogućiti bržu vezu na internet, HDMI ulaz i čitač kartica. Za cijenu koju ima Swift 1 nudi dosta toga i kako se kaže, omjer cijene i kvalitete je definitivno plus. Sviđa nam se što se pazilo na dizajn, težinu i bateriju i ostale detalje koji možda kod računala niže cijene nisu uvijek prioritet. Za one koji traže računalo do 3 tisuće kn, Swift 1 bi svakako trebao ući u uži izbor.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Dovoljno snažan za svakodnevnu uporabu

LENOVO IdeaPad 3

Uhvati trenutak iz bilo kojeg kuta

MOTOROLA G10