DOJMOVI

Prvi dojam: Dell Inspiron 5570

25.09.2018 - Ilija Šimunić

Dell Inspiron 5570 školski primjer dobro odrađenog multimedijalnog laptopa. Specifikacija je jako dobra pa tako s ovim laptopom sigurno nećete brinuti o brzini obavljanja zadataka.

PLUS

  • Procesor
  • 16 GB RAM-a
  • SSD+HDD

MINUS

  • Težina
Procesor: Intel
Procesor tip: Core i7
Procesor model: 8550U
Radna memorija (RAM) / Tvrdi disk: 16 GB / 256 SSD + 2000 HDD
Grafika: radeon 530
Operacijski sustav: Windows 10
Ekran: 15.6" LED FHD
Maksimalna rezolucija: 1920x1080
Native rezolucija: 1920x1080
Optička jedinica: Da
Zvuk: Waves MaxxAudio®
Mikrofon / Kamera / HDMI: Da/Da/da
Razlučivost [Mega Pixel]:
FireWire / USB 2.0 / USB 3.0: Ne/Da/Da
eSATA:
Express Card / Čitač kartica: Ne/Da
Mreža: Da
LAN / WiFi Standard / Bluetooth / 4G / 5G: 10/100//802.11 b/g/n/ac/Da/Ne/BE
Masa [kg]: 2,3
Dimenzije [cm]: 26,8 x 38,1 x 25,6
Boja: Srebrna
Dodaci:

Posljednji rujanski laptop koji nam je stigao na stol, a kako bi se bolje upoznali i napisali svoj prvi dojam, bio je Dell Inspiron 5570. S njegovim prethodnicima, HP modelom 250 G6 i Asusovim modelom VivoBook S510 veže ga veličina ekrana. Sva su tri naime imaju ekran veličine 15,6” i sva tri su LED FHD ekrani. Ono što Dellov model izdvaja od spomenute konkurencije je Radeon 530 grafička kartica; HP 250 G6 i VivoBook S510 imaju integriranu Intelovu grafička. Ovaj model je i najskuplji od svih, cijena mu se kreće oko 8500 kuna.

Kategorija u kojoj se nalazi (isto kao i spomenuti prethodnici) je multimedija. To znači da je namijenjen dizajnerima, video montažerima, glazbenicima i svima koji se bave poslom koji zahtjeva ovaj tip računala. Naravno, može biti dobar i za gaming no njegove će performasne ovisiti prije svega o zahtjevima igre koju igrate.
Dizajn Inspirona nije spektakularan i ni po čemu se ne izdvaja. Da, srebrnih je tonova i iako je netko pazio na estetiku, nismo ostali impresionirani. Ipak, priznajemo da je u svijetu laptopa teško uvesti radikalne dizajnerske novitete ili se barem nama tako čini.

Težina nije plus, ali specifikacija je vrhunska

Dell Inspiron 5570 težak je 2,33 kg. I to je, barem što se nas tiče, definitivno previše. Nama je i 1,70 kod Yoge 520 (koja nam se jako svidjela) previše i to je zato što nam je težina laptopa jako važna. Svaki dan nosimo laptop i ne želimo ga osjetiti na leđima. Ipak, treba reći da naš posao ne zahtijeva ovako dobru specifikaciju kakvu ima ovaj Dell i da nam je sasvim jasno zašto nekome može biti prvi izbor. Ispod površine skriva se jako dobar hardver. Procesor je iz osme generacije - Intel Core i7 8550U tu je 16 GB RAM-a (dobro ste vidjeli - 16!), SSD disk od 256 GB i uz sve to, ovaj laptop ima i tvrdi disk od 2000 GB. Nema osobe koja ovo ne bi voljela vidjeti u svom računalu! Apsolutni je to hit u laptopima za multimediju, koji će sve zadatke obavljati jako brzo, čemu se ne čudimo jer je sve unutra stvarno vrh ponude. Mogli bi samo stajati i jedno vrijeme se diviti tom hardveru, koliko nam se sviđa.

Impresivan SDD i HDD

Količina prostora za pohranu podataka je impresivna; dugo nismo vidjeli ovakvu kombinaciju. I sviđa nam se što su u Dellu mislili na kategoriju onih koji rade s velikim datotekama. Ali SDD i HDD nisu kraj priče. Nevjerojatno, ali ovaj model ima i DVD. Nama sigurno ne treba, ali onima koji rade u kategoriji multimedije, možda dobro dođe.

Za naš ukus i na prvu tipke na tipkovnici su premale i preplitke. Na drugu, lako se naviknuti na njih. Dosta brzo smo “svladali” pisanje što znači da je Dell tu odradio pametan posao. Kako smo više puta spominjali, tipkovnica je u našem svijetu jedna od ključnih komponenata. Od opcija povezivanja tu su USB 2.0, USB 3.1, USB-C i HDMI. Dakle, gotovo sve. Da, i mreža (10/100) je tu, kao i čitač kartica. Na naljepnici koja se nalazi na samom laptopu, Dell izdvaja i HD kameru odnosno dupli mikrofon; zvuk je Waves MaxxAudio®. Baterija bi trebala izdržati jedan radni dan, no naravno, to će ovisiti i o tome što radite. S obzirom na težinu laptopa, vjerojatno je da će biti više na radnom stolu nego u pokretu.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Dovoljno snažan za svakodnevnu uporabu

LENOVO IdeaPad 3

Uhvati trenutak iz bilo kojeg kuta

MOTOROLA G10