• I Apple je pokušao ući u svijet igraćih konzola i to s uređajem koji su nazvali Apple Bandai Pippin
  • Atari Lynx i Atari Jaguar doveli su ovu tvrtku do ruba; prva je bila mobilna konzola, a druga kućna
  • Gizmondo je propao i jer su neki ljudi iz vrha firme bili članovi - mafije

Moramo biti pošteni pa reći kako je možda promašaj teška riječ jer bez izleta u ovakve hardverske priče, možda ne bi imali igraći hardver kakav poznajemo danas. Neki od spomenutih sigurno spadaju u takve slučajeve, no ima i onih gdje jednostavno nisu razmišljali.

1. 3DO Interactive Multiplayer

3DO Interactive Multiplayer izašao je 1993. godine, a bilo je riječ o entertainment sustavu koji je dizajnirao tim iza Amiga računala i oglašavao Trip Hawkins, jedan od osnivača Electronic Artsa. Iako je sustav imao dosta velik izbor igara, ubila ga je previsoka cijena od 700 dolara koju nisu željeli spustiti. Vjerujemo da su iz ovog slučaja današnji proizvođači koje na prodanoj konzoli gube novac, naučili nešto.

2. Apple Bandai Pippin

I Apple je probao ući na tržište konzola i to sredinom devedesetih s konzolom nazvanom Bandai Pippin. Dizajn je stigao iz Applea, a za proizvodnju je bila zadužena Bandai ekipa. Konzola je imala 4X CD-ROM, no bilo je prekasno jer su igraćim tržištem već dominirali Nintendo i Playstation.

3. Atari Lynx/Atari Jaguar

Atari Lynx bila je 8-bitna mobilna igraća konzola koja je u Sjevernoj Americi izašla 1989. godine. Radilo se o prvoj mobilnoj igraćoj konzoli koja je imala LCD ekran u boji, no unatoč tome prodala se u tek 800 tisuća primjeraka do 1991. (Nintendov GameBoy te se godine prodao u 16 milijuna primjeraka), a sveukupno u oko 3 milijuna primjeraka. Zanimljiv slučaj jer pokazuje kako nije dovoljno biti prvi. Sjećate li se možda prvog mp3 playera? Bio je to MPMan odnosno EigerMan tvrke Saehan Information Systems. Inače, Atari je 1993. godine na tržište izbacio i igraću konzolu Jaguar, koje je tvrtku zajedno s Lynxom dovela do kraja.

4. Dreamcast

Dreamcast je bila posljednja konzola koju je napravila SEGA; nakon nje u potpunosti se prebacila na softver. Izašla je 1998. godine i iako je bila u vremenskoj prednosti pred Playstationom 2, ova je konzola ipak bila puno moćnija pa je i osvojila tržište. No, bilo je i drugih problema među kojima su nedostatak podrške Electronic Artsa i Squaresofta, ali i fokus na hardcore gamere, a ne mainstream publiku.

5. Gizmondo

Dobro se sjećamo ove mobilne igraće konzole, koja je izašla je u jeku popularnosti upravo ovakvih gadgeta - 2005. godine. Oglašavala se spektakularno, uz veliki party sa slavnim osobama, sudjelujući na utrci 24 sata Le Mansa, no osim što je bila loša, ono što ju je dovelo do kraja je pripadnost - mafiji. Naime, kako su otkrili švedski novinari (Gizmondo je bio iz Švedske), dio vrha firme imao je bliske veze s kriminalnim miljeom. Stefan Eriksson bio je tako član Uppsala mafije i imao bogatu kriminalnu prošlost.

6. Nokia N-Gage

Pogledate li Gizmondo i N-Gage vidjet ćete sličan dizajn, no razlika je što je Nokia svoju mobilnu igraću konzolu na tržište izbacila 2003. godine. Nije imala previše uspjeha - njen je taco dizajn ismijavan, a prodala se u manje od tri milijuna primjeraka. Ipak treba reći kako je imala nekoliko zanimljivih i dobro ocijenjenih naslova.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

i7, 16GB, 512GB SSD, GeForce RTX 2060, 17" 144Hz FHD

Razer Blade Pro 17 - moćno prijenosno računalo!

5 kamera s umjetnom inteligencijom!

HUAWEI Huawei Nova 5T