• Half Life je promijenio FPS žanr
  • The Legend of Zelda: Ocarina of Time je najbolja igra svih vremena
  • Doom smo jako voljeli

Devedesete su bila sjajno vrijeme za igre. Dobro pamtimo puno igara, ali neke ipak pamtimo malo bolje. Izdvojili smo naslove koji su obilježili gaming devedesetih.

Doom

Od Dooma je boljela glava kad ste igrali na 486-ci, ali koga je to ikad spriječilo da igra? Nas sigurno nije pa smo do dugo u noć ubijali demone i sve ostale zlikovce. Doom je postao franšiza, dobio puno nastavaka, ali i stripova, novela, filmova. Prisjetimo se kako je to izgledalo:

Half Life

Još i danas pamtimo neke scene iz ove legendarne igre! Po mnogočemu je bila inovativna no najviše je se pamti po tome što je unaprijedila narativni dio pucačina. Pa tako više nismo samo bezglavo jurili već smo sada bezglavo jurili uvučeni u sjajnu priču.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time

Znate li da ova igra na Metacriticu ima 99/100? To je gotovo nemoguće postići pa se ovaj naslov smatra jednom od najboljih igara svih vremena. Ocarina of Time dobila je pohvale kritičara i gamerica te je osvojila nekoliko nagrada i priznanja, koji su nagradili njezin vizualni izgled, zvuk, igru, zvučni zapis i tekst.

Super Mario 64

Mnoge igre u devedesetima napravile su revoluciju u žanru pa tako i Super Mario 64 koji je u platformskom žanru napravio revoluciju uvodeći 3D svijet i slobodu kretanja. Sa svojim šarenim svijetom, inovativnim mehanikama i nezaboravnim likom Super Maria, postavila je nove standarde za buduće igre.

Final Fantasy VII

Kada govorimo o revoluciji devedesetih moramo spomenuti i Final Fantasy VII koja je promijenila RPG žanr svojom dubokom pričom, kompleksnim likovima i prelazom s 2D na 3D grafiku.

Metal Gear Solid

Razvoj stealth žanra počeo je još u sedamdesetima no tek ga je ova igra iz 1998. godine definirala. S njome stealth žanr je dobio sve što je nedostajalo i pokrenuo novi niz igara. Potpisuje ga legendarni Hideo Kojima, čija je posljednja igra Death Stranding.

Carmageddon

Nije baš legendarna igra, ali puno se pričalo o njoj i tada su je apsolutno svi igrali. U mnogim je zemljama cenzurirana, a u nekima je potpuno zabranjena. Nije imala ni neke visoke ocjene, ali solidno se prodala. Dobila je i dva nastavka. Pogledajte kako je izgledala:

Interstate ‘76

I ova je igra spadala u borbe s autima žanr, a pamtimo da je imala dobar soundtrack. Čak su i filmska prava prodana no film nikad nije snimljen. Prisjetimo se kako je ovaj naslov izgledao i zašto smo ga voljeli:

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda