• Intellivision igraća konzola predstavljena je 1979. godine i brzo je postala opasna konkurencija Atariju 2600
  • Intellivision je prva konzola sa 16 bitnim procesorom i mogućnošću downloada igara
  • Sveukupno je prodano oko 3 milijuna primjeraka ove konzole

Osamdesete su bile uzbudljive za igraći svijet, ali i općenito za svijet zabave. Star Wars serijal tek je počinjao svoj uspon, iza ugla su čekali Gooniesi, ekipa prijatelja koju volimo i danas, plakali smo na E.T.-ja i uživali u Povratku u budućnost. Video igre bile su puno jednostavnije i najčešće su se igrale na arkadnim strojevima - do 1981. godine ta je industrija težila 8 milijardi dolara. Da u igrama ima nešto - puno potencijalnog profita - shvatili su i proizvođači koji su na tržište izlazili s video konzolama. Među prvima bila je Atari 2600, koja je izašla 1977. godine, a iz koje se rodio i Activision - tu su tvrtku osnovali nezadovoljni game developeri iz Atarija, a danas je poznata po naslovima kao što su Call of Duty i Destiny. Sama Atari 2600 konzola bila je mega uspješna neko vrijeme, pa su i drugi slijedili.

Pametna televizija

Ime Intellivision trebala bi biti izvedenica koja označava pametnu televiziju (intelligent television), a samu je konzolu predstavio Mattel 1979. godine. Razvoj konzole počeo je 1977. godine, baš kad se pojavio njihov glavni konkurent, Atari 2600. Inače, Mattel je imao i seriju mobilnih igraćih konzola, a s ovom se pokušao uvući u dnevne sobe mnogih obitelji zaraženih gamerskim virusom. Testna verzija, s tek četiri dostupne igre, pojavila se 1979. godine, a već sljedeće izašla je ona finalna. Konzola je koštala 299 dolara i brzo je postala prava prijetnja Atariju 2600. Zanimljivo, u kampanji su angažirali američkog novinara Georgea Plimptona, a u reklamama su navodili sve prednosti u odnosu na Atari 2600 konzolu. Slogan im je bio the closest thing to the real thing (najbliža stvar pravoj stvari), dok im je kod usporedbi s Atarijem 2600 bio I didn’t know referirajući se ponovo na prednosti u odnosu na u tom trenutku najpopularniju konzolu. U prvoj je godini prodano 175 tisuća primjeraka, a već u sljedećoj su došli do milijun prodanih Intellivision konzola.

Inovacije i najpopularnije igre za konzolu

Intellivision došla je sa svojim inovacijama koje su pomaknule igraći svijet. Bila je to prva konzola sa 16 bitnim procesorom i prva koja je nudila - download igara. Njih se moglo skidati pomoći PlayCable servisa, kojim su uz pomoć kablovskih kanala korisnicima nudili igre za download. Tu je bio i kontroler koji je podržavao pomicanje u šesnaest smjerova, a bila je toliko atraktivna da je za nju igre proizveo - Atari. Inače, u jednom trenutku Mattel je izašao i s dodatnom tipkovnicom, koja je dolazila s nekoliko aplikacija, a koje su od Intellivisiona radile kućno računalo. Među najpopularnije igre za Intellivision, navodi Retro gamer, spadali su Donkey Kong Jr, B-17 Bomber, Diner, Lock ‘N Chase, Bump ‘N Jump, Dracula, Microsurgeon, Horse racing, Beauty and the beast. Nakon prve verzije konzole, 1983. izašao je Intellivision II, zatim III, dok je sam proizvod svome kraju došao 1990. godine. No, prošle godine najavljena je Intellivision Amico konzola koja nas očekuje sljedeće godine.

Ako ste željni starih igara, nabavite Nintendo Classic mini, punu igara u kojima ćete uživati.

Foto: C.C. 3.0 Evan-Amos

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Full HD, ULTRA HD, 4K kamera!

OVERMAX X-BEE DRONOVI

Spreman za svaku aktivnost!

HP 250 - 8GB, 256GB

Pouzdan za tvoju efikasnost!

HP 255 G7 - 8GB, 256GB