• Barbie i Hot Wheels računala pojavila su se krajem devedesetih no neslavno su propali
  • Samsung SPH-9000 je pojednostavljeno rečeno tipkovnica koja dolazi s 5” ekranom. Bizarno!
  • Sony Vaio VGX-TP25E izgleda kao nešto u čemu je Roomba našla inspiraciju za svog robot usisavača

Prije laptopa, gotovo svi smo imali desktop računala. Sada imamo oboje ili samo jedno od to dvoje. Tko je imao desktop računalo u devedesetima gotovo je sigurno usisavao prašinu iz kućišta i s ventilatora, ubacivao dodatni RAM, možda čak i mijenjao procesor. Sredinom devedesetih imali smo tipku TURBO na kućištu, mali LED ekran na kojem je bilo napisano u kojoj je brzini računalo. Ta bijela kućišta su dominirala, pa su se pojavila crna i različiti oblici. S ovima koje danas donosimo se nismo susreli, a spadaju među najbizarnija desktop računala (ili kombinacije laptopa i desktopa) o kojima su pisali PC Mag i drugi magazini.

Barbie i Hot Wheels PC

Godine 2000-te na tržištu se pojavio Barbie PC, s kojima je Mattel probao ući na lukrativno tržište osobnih računala. I nije im bilo prvi put da tako nešto pokušavaju - u osamdesetima su napravili Intellivision igraću konzolu koja je prošla dosta dobro. Ideja je imala smisla - danas je sve u znaku Marvela i takve suradnje su čest slučaj. Osim Barbie PC-ja namijenjenog djevojčicama, bio je tu i Hot Wheels kompjuter namijenjen dječacima. Taj je dolazio s volanom i koštao oko 599 dolara. Na žalost toliko se često rušio, da je cijela priča propala.

Samsung SPH-9000

Prije 2 u 1 laptopa imali smo SPH-9000, Samsungovo računalo koje je radilo na Windows XP operativnom sustavu i dolazilo s 5” ekranom, integriranom kamerom, preklopnom tipkovnicom. Jako čudno računalo pojavilo se 2006. godine i može se reći da je bila preteča 2 u 1 desktop replacementa. Pogledajte:

Sony Vaio VGX-TP25E

Sony Vaio VGX-TP25E izgleda poput robota usisavača, okruglog je oblika što ga je i činilo jedinstvenim. Izašao je 2008. godine, a kritičari su hvalili dizajn i hardver, no komentar je bio i kako je “debelo precijenjen” jer je dolazio s cijenom od visokih 3.000 dolara. Ipak, ne možemo reći da nije bio zanimljivog izgleda.

Dreamcom Series 10

Još jedan neobičan PC pojavio se 2008. godine - radi se o Dreamcom Series 10 računalu, koje je premijeru imalo na CEBIT-u no kako se čini nije doguralo dalje od toga. A bilo je posebno po tome što se ekran mogao izvući do visine očiju. Uz HDD od 160 GB i 2 GB RAM-a bila je to prava zvijer.Danas su desktop računala crna, decentna i ovisno o kategoriji manje ili više nabrijana. Pogledate li velik izbor računala ovdje vidjet ćete kako imaju sjajne specifikacije i izgled koji gotovo garantira da neće završiti na listama poput ove.

Foto: screenshot YouTube

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda