• Xerox Alto izašao je 1973. godine, a imao je e-mail klijent i operativni sustav temeljen na grafičkom sečelju
  • Apple Newton je bio za 1993. kad je izašao jako inovativan no nije preživio
  • HP Jornada 720 i Nokia Communicator su mini laptopi prije mini laptopa

Kada smo pisali o najvećim promašajima u tehnološkom sektoru, neki od ovih uređaja našli su se na listi. Neslavno su propali no samo zato što su bili ispred svog vremena. Neki i toliko daleko ispred, da smo se i sami jako iznenadili. I razveselili jer povijest skriva puno zabavnih i zanimljivih detalja. Odabrali smo nekoliko uređaja koji odgovaraju upravo ovakvom opisu.

Xerox Alto

Naš favorit u ovoj temi sigurno je Xerox Alto. Toliko nam se svidio da ćemo mu sasvim sigurno posvetiti i jednu cijelu temu. A za sada spomenut ćemo samo nekoliko stvari s kojima je došao, a koje su sigurno bile (daleko) ispred svog vremena. Xerox Alto predstavljen je u ožujku 1973. godine, a dolazio je s operativnim sustavom koji se temelji na grafičkom sučelju. I to je napravio čak deset godina prije svih. Imao je i e-mail klijent, softver za obradu slika, odnosno ranu verziju paint programa i WYSIWYG document preparation system iz kojeg je nastao Xerox Star. Mediji su kasnije pisali kako je jedini promašaj ovog računala, to što nije naplatio sve što je donio.

Apple Newton

Apple Newton je serija PDA uređaja, koja je izrodila i termin personal digital assistant, a bio je i prvi koji je imao prepoznavanja teksta pisanog olovkom. Razvoj Newtona počeo je 1987. godine, a karijeru je završio desetak godina kasnije. Iako je dolazio s inovacijama, visoka cijena mu nije pomogla da opstane. Ubio ga je Steve Jobs kad se vratio u Apple 1998. godine. Iako je niz kritika, sigurno nije pomoglo što je to bio projekt njegova prethodnika koji ga je izbacio iz Applea. Dio ekipa koja je radila na njemu, osnovala je tvrtku Pixo, koja će kasnije sudjelovati u kreiranju operativnog sustava za iPad.

Minitel 1

Prije interneta, bio je Videotex online servis. Njegovo eksperimentalno “emitiranje” pokrenuto je Saint Malo gradu 1980. godine, da bi se kasnije raširilo kroz Francusku. Od početaka servisa korisnici su putem njega mogli kupovati online, provjeriti cijene dionica, pretraživati telefonski imenik, imati e-mail sandučić, pa čak i razgovarati putem chata. Iako je još 2009. imao oko desetak milijuna korisnika, ugašen je 2012. godine.

HP Jornada 720 + Nokia Communicator

Oba uređaja, HP Jornada 720 i Nokia Communicator bili su mini laptopi prije mini laptopa. Nokia je prvi Communicator predstavila 1996. Godine, a dolazio je s mogućnošću primanja e-maila i slanja faxa, putem 9,6 kbit/s modema. Imao je i web browser kao i QWERTY tipkovnicu. Jornada 720 je stigla 2000.-te godine, a imala je 32 MB RAM-a, 56K modem, 640x240 16 bitni ekran, a pokretao ga je Windows CE operativni sustav. Windows CE će kasnije postati Windows Mobile pa Windows Phone, a Jornada liniju će naslijediti iPAQ. Inače, jedna od Jornada, model 430se, glumila je i u jednom od James Bond filmova, The World is Not Enough.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda