• Grid Compass 1101 bio je prvi preklopni laptop - taj dizajn zadržao se do danas
  • Prije PowerBooka tipkovnica se pružala skroz do kraja uređaja
  • ThinkPad i danas je legenda među laptopima; prvi model dolazio je s TFT ekranom

Većina proizvođača ima nešto svoje što stavljaju na stol, kada su u pitanju prijenosna računala. Nekad su to revolucionarne stvari, a ponekad sitna, ali važna poboljšanja. Svaka od tih inovacija, ma kako se malena činila sigurno je dobrodošla ako poboljšava sveukupno iskustvo korištenja uređaja. Ponekad to ode u krivom smjeru, ali moraju testirati. Izvukli smo nekoliko primjera inovacija iz svijeta laptopa.

1. Prvi preklopni laptop

Velika je vjerojatnost da niste čuli za Grid Compass 1101. Ovaj model laptopa predstavljen je 1982. godine i radi se o prvom preklopnom laptopu na svijetu. Koliko je bio revolucionaran dovoljno pokazuje činjenica da se i danas koristi ovaj dizajn

2. Prvi odmor za ruke

Još je davne 1991. godine Apple s PowerBook modelom napravio revoluciju koja se zadržala do danas. Na tom su modelu naime predstavili prostor za odmor ruku - prije se tipkovnica pružala skroz do kraja uređaja.

3. Prvi TFT ekran

Prvi ThinkPad predstavljen je 1992. godine i po mnogočemu je bio jedinstven. Dobio je preko 300 nagrada za dizajn i kvalitetu i utabao put svim sljedećim legendarnim ThinkPad modelima. Mi ga izdvajamo do tad neviđenog TFT ekrana i prepoznatljivog crvenog TrackPointa koji se nalazio u sredini tipkovnice.

4. Prvi 2 u 1 laptop

Prvi 2 u 1 laptop bio je Compaq Concerto, kojem se ekran mogao odvojiti od tipkovnice no nije mogao daleko jer je bio spojen žicom. Predstavljen je 1993. godine i, zabave radi, spomenimo kako je imao 4 MB RAM-a.

5. Prvi najlakši laptop

Kategoriju ultralakih laptopa probio je MacBook Air 2008. godine. Pogledate li fotografije s tog predstavljanja vidjet ćete da ga Steve Jobs drži na vršcima prstiju. U trenutku predstavljanja bio je i najtanji.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda