• Malo tko želi tegliti sa sobom hrpu knjiga na godišnji odmor
  • Rješenje mogu biti knjige u digitalnom formatu, ali kako ćete znati koji uređaj odabrati?
  • Priredili smo kratak vodič kako bismo vam pomogli u snalaženju

Spremate se tijekom godišnjeg odmora pročitati hrpu knjiga koje niste stigli ni pipnuti zbog posla i drugih obveza. Ali, niste baš spremni tegliti ih sa sobom u papirnatom obliku jer ćete i ovako spakirati više toga no što vam doista treba. Možete, naravno, ponijeti sa sobom naslova u digitalnom izdanju koliko god vas je volja. Ali, što koristiti za optimalan doživljaj čitanja? Pripremili smo kratak vodič kako bismo vam pomogli u odluci hoćete li u tu svrhu koristiti e-čitač, tablet računalo ili pametni telefon.

Tablet računala

Ako želite manje-više samo čitati i provodite u tome puno vremena, e-čitači su idealan izbor jer su osmišljeni i prilagođeni upravo za preuzimanje i listanje e-knjiga, časopisa i novina. Na jednostavnijim modelima je dovoljno uključiti ih, otvoriti sadržaj koji vas zanima i početi listati kuckanjem po zaslonu osjetljivom na dodir. Drugi su opremljeni fizičkim tipkama raznih funkcija i namjena. Njihovi obično crno-bijeli zasloni su također napravljeni tako da čitanje učine što ugodnijim i manje opterećujućim po oči, ali i dobro vidljivim pod izravnim svjetlom i raznim kutovima. E-čitači će vam ponuditi i značajke kao što su promjena veličine fonta, otkrivanja što pojedina riječ znači, označavanja gdje ste stali, vođenja bilješki...

Novije modele možete koristiti i za slušanje audioknjiga, kao i ponijeti ih na plažu (barem one koji su vodootporni). U pravilu su manji, lakši i kompaktniji nego tablet računala, od kojih se razlikuju i po tome što nude manje sadržaja koji bi mogao odvući pozornost od čitanja. Potonje će, doduše, nekima biti prednost, a drugima nedostatak. U Linksovom webshopu trenutno na popustu možete naći vodootporni e-čitač Rakuten Kobo Forma (2.564,05 umjesto 2.699 kuna), sa zaslonom dijagonale osam inča i razlučivošću 1920 puta 1440 piksela. Uređaj s osam gigabajta memorije za pohranu dostupan je uz jednogodišnje jamstvo.

Tablet računala

Tablet računala bi mogla biti pravi izbor za vas ako želite uređaj koji može obaviti puno više toga. Također su to tanki i lagani uređaji, ali mogu imati gotovo dvostruko veći zaslon, i to u boji. A to su i svestrana računala koja možete koristiti kako biste odgovarali na e-poštu, surfali webom, gledali multimedijske sadržaje, brbljali s ljudima, igrali se, snimali fotografije...

No, ujedno su i značajno skuplja nego e-čitači, kao i manje robusna te praktična za transport i korištenje, naročito kad ste negdje na otvorenom. Teško ćete naći bolje tablet računalo od onog kojeg Linksov webshop nudi po sniženoj cijeni. Appleov iPad Air četvrte generacije (6.648,52 umjesto 6.819 kuna) dolazi sa zaslonom dijagonale 10,9 inča koji podržava korištenje digitalne olovke, moćnim procesorom A14 Bionic i 64 GB memorije za pohranu. Uz jednogodišnje jamstvo dobit ćete i mogućnost besplatne dostave na željenu adresu.

Pametni telefoni

Pametni telefoni su negdje između e-čitača i tablet računala, iako su po karakteristikama bliži potonjima. Približno su moćni i svestrani kao tablet računala, dok su veličinom, težinom i kompaktnošću bliži e-čitačima. Kako su dostupni u povećem cjenovnom rasponu, moguće je naći modele koji su usporedivi s najjeftinijim i najskupljim primjercima iz obje druge kategorije.

Vjerojatno će vam biti zanimljiviji uređaji većeg zaslona pa ćemo vam skrenuti pozornost na novu Xiaomijevu perjanicu Mi 11 5G, koja u Linksovom webshopu košta 5.889,05 umjesto 6.199 kuna, uz besplatnu dostavu i dvogodišnje jamstvo. Riječ je o uređaju velikog i visokokvalitetnog zaslona, jakog procesora, izdržljive baterije te drugih naprednih karakteristika koji će izvrsno poslužiti i za čitanje.

Foto: Perfecto Capucine | Unsplash

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Bez punjenja baterije i do 12 sati

APPLE MacBook Air 13

Spremi se za izazove unaprijed

GARMIN Fenix 6