• Fićo kakvog još niste imali začas će vas prevesti kamo god trebate, a da se pritom nećete ni oznojiti
  • Sve popularnija alternativa biciklima i drugim oblicima prijevoza
  • Dostupna su dva modela različitih promjera kotača

Proljeće sa sobom donosi i sve više sunčanih dana tijekom kojih možemo uživati u bivanju i kretanju otvorenim prostorima. Ali, također smo i u razdoblju izolacije kako bi suzbili širenje pandemije koronavirusa te smanjili pritisak na zdravstveni sustav i tako omogućili preživljavanje većem broju naših sugrađanki i sugrađana, naročito starijih i osoba sa zdravstvenim poteškoćama. Zbog mjera izolacije javni je prijevoz uvelike ili ukinut ili drastično ograničen kako bi prevezao zdravstvene i djelatnike drugih esencijalnih službi od kuće do posla i nazad. Mnogi među nama uspjeli su, uz veće ili manje teškoće, organizirati rad od kuće.

Praktično rješenje za brojne probleme

Ali, što s onima koji ipak svakodnevno moraju na posao i nemaju propusnice za javni prijevoz? Moguće alternative su, naravno, automobili, motocikli i bicikli, ali mi ćemo vam ovom prilikom predložiti još jedan oblik prijevoza koji će vas brzo dovesti od točke A do točke B. To su električni romobili, u zadnje vrijeme sve popularnija i raširenija vozila. Razloga zašto je tomu tako je više, no sad ćemo ih izdvojiti nekoliko koje smatramo najvažnijima. Električni romobili iznimno su praktična vozila koja omogućavaju brzo kretanje gradom kad se za time ukaže potreba, a da se pritom ne uznojite i uspušete. Pritom provodite više vremena na svježem zraku umjesto zatvoreni u automobil, svoj ili tuđi, i možete se kretati površinama koje inače nisu dostupne automobilima i motociklima, često čak ni biciklima. Praktičniji su nego bicikli jer su manji, lakši i jednostavniji za transport. Treba ih, doduše, puniti, ali to možete na miru obaviti tijekom noći, kad je cijena električne energije ionako niža. Kako bi ih koristili ne morate imati vozačku dozvolu. Električni romobili su trenutno, barem što se zakonske regulative tiče, u istoj kategoriji kao i pješaci.

Vozite ih oprezno i odgovorno

Naravno, to ne znači kako ih ne trebate ih koristiti i voziti oprezno, uvažavajući prometne znakove i propise te druge sudionike u prometu. Iako to ne morate, ipak obavezno koristite kacigu i reflektivni prsluk. Nemojte smetnuti s uma kako ste - iako koristite vozilo na kotačima - u očima zakona i dalje pješak, pa se smijete kretati samo površinama koje su za njih predviđene, i to primjerenom brzinom. Ne pridržavate li se tih i drugih odredbi, policija vas može oglobiti kaznom do 300 kuna. Električni romobili također su manje štetni po okoliš nego većina drugih oblika prijevoza s motorom. I, mora se priznati, zabavni su. Ipak, pripazite da zbog njih ne zaboravite na hodanje. Ta je aktivnost korisna za vaše zdravlje, kondiciju i opću dobrobit.

U Linksovom webshopu dostupna su dva modela električnih romobila tvrtke Fiat, s kotačima promjera deset i 8,5 inča. Fiat 500 F-10 s promjerom kotača 10 inča košta 2799 kuna, dok za Fiat 500 F-85 s 8,5 inča treba izdvojiti 2499 kuna. Moguća je otplata na rate.

Napravljeni su od čelika. Koriste litijsku bateriju napona 36 V. Punjenje punjačem 42V1.5A trajat će između tri i četiri sata. Raspolažu ekranom na kojem možete u svakom trenutku vidjeti stanje baterije, prijeđene kolometre, brzinu i osvjetljenje. Maksimalna brzina oba modela, pogonjena motorom snage 350 W, iznosi 25 kilometara na sat, uz maksimalni doseg do 20 kilometara (što varira ovisno o terenu po kojem se krećete i vašoj težini). Kad smo već kod težine, mogu ponijeti do 140 kilograma. Mogu savladavati nagibe do 15 stupnjeva. Za kočenje možete računati na stražnju disk kočnicu i elektroničku kočnicu.

Foto: Ilustracija/Unsplash


Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Prijenosno računalo vrhunskih perfomansi

ASUS ROG Strix

Pametni sat modernog dizajna

Sportski sat XIAOMI