• E-romobili bi uskoro mogli napokon biti regulirani i u Hrvatskoj
  • Neki su prijedlozi izmjena zakona naišli na odobravanje, drugi na osporavanje
  • Izdvojili smo za vas pet trenutno najboljih e-romobila na tržištu

Sudeći prema najavama, električni romobili će uskoro napokon biti ozakonjeni i u Hrvatskoj. Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je javnu raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojim bi ovo vozilo bilo definirano kao osobno prijevozno sredstvo bez sjedećeg mjesta. Također ne bi trebala imati radni obujam veći od 25 kubnih centimetara ili trajnu snagu elektromotora ne jaču od 0,25 kilovata, a na ravnoj cesti ne razvijaju brzinu veću od 25 kilometara na sat. Prođu li predložene izmjene zakona saborsku proceduru sva vozila tog tipa morat će biti homologirana i registrirana kako bi sudjelovala u prometu. Neće ih moći voziti osobe mlađe od 14 godina, dok bi vožnja po nogostupu bila moguća, ali ne brzinom većom od pet km/h. Kako je pred saborskim zastupnicama i zastupnicima ljetna stanka, za očekivati je kako će se o ovim prijedlozima raspravljati i odlučivati tek najesen. Do tada pogledajte pregled najboljih trenutno dostupnih e-romobila.

Kaabo Wolf King

Iako ima niz kvaliteta, po jednoj se značajki ovaj e-romobil posebno izdvaja. Može, naime, postići brzinu od blizu sto km/h i prijeći više od 53 kilometara s jednim punjenjem baterije. Odlukuju ga također i kvalitetna izrada, stabilnost pri velikim brzinama, velika nosivost (do 180 kg) i otpornost na vodu (IPX4).

Unagi Model One

Po mnogima najbolji trenutno dostupan e-romobil opremljen je dvostrukim motorom snage 250 watta zahvaljujući kojima može razviti brzinu do 24 km/h i voziti do 24 km s jednim punjenjem. Opremljen je svjetlim zaslonom, intuitivnim upravljačkim mehanizmom i vrlo elegantnim izgledom.

Vsett 10+

Vsett 10+ ne smao što izgleda odlično već vam može ponuditi i do 160 km autonomije, uz maksimalnu brzinu do 80 km/h (iako je ograničen na 25 km/h). Pritom se oslanja na dva motora snage 1400 watta svaki, hidraulični stražnji amortizer, hidraulične disk kočnice i pneumatske gume promjera 10,3 inča. Uključit ćete ga karticom NFC. U Linksovim trgovinama i webshopu možete nabaviti Vsett 10+ možete nabaviti po cijeni od 16.490 kuna, uz mogućnost besplatne dostavne na željenu adresu i jamstvo na godinu dana.

Xiaomi Mi M365

Električni romobil kineske tvrtke postavio je standarde s kojima su se drugi morali mjeriti kad je riječ o kvaliteti, cijeni i broju prijeđenih kilometara s jednim punjenjem baterije. I dalje zaslužuje mjesto među najboljima. Može postići maksimalnu brzinu od 27 kilometara na sat i prijeći 23,5 km prije no što ćete morati ponovno napuniti bateriju. Ponijet će do sto kilograma težine i otporan je na vodu (IP54).

Segway Ninebot G30 LE

Uz maksimalnu brzinu od 25 km/h i 40 km autonomije ovaj je model opremljen regenerativnom stražnjom kočnicom, pneumatskim gumama promjera 10 inča, preglednim LED zaslonom u boji i maksimalnom nosivošću do 100 kg. U Linksu je Segway Ninebot G30 LE na sniženju do subote, 31. srpnja, ili do isteka zaliha. Možete ga nabaviti po cijeni od 4.399 umjesto 4.999 kuna, uz besplatnu dostavu i jednogodišnje jamstvo.

Foto: Christina Spinnen | Unsplash

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Bez punjenja baterije i do 12 sati

APPLE MacBook Air 13

Spremi se za izazove unaprijed

GARMIN Fenix 6