• Acorn Electron i Texas TI 99/4A rijetki su pronalasci
  • Priznajemo, nismo nikad čuli za Gorenje El Rad TV Igre igraću konzolu
  • ZX Spectrum i Commodore 64 čekaju vas na Njuškalu

Web stranice koje prodaju razne stvari, poput Njuškala ili eBaya, često skrivaju lijepa iznenađenja za sve nas koji volimo stare tehnologije. Pronjuškali smo po Njuškalu da vidimo što se sve može kupiti i za koliko novaca.

Atari 2600 - 1.150 kuna

Pravi kolekcionari neće žaliti novaca za ovu sjajnu retro konzolu, kakvu i sami posjedujemo. Riječ je o igraćoj konzoli iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ova se konzola pojavila na tržištu 1977., iste godine u kojoj je izašao i Star Wars. Te godine konzola je imala devet jednostavnih igara, a 1980. godine izašli su Space Invadersi. Konzola je bila toliko uspješna da je rezultirala osnivanjem Activisiona - tvrtku su osnovali bivši Atarijevi game developeri i to jer nisu bili zadovoljni kako su se odnosili prema njima u Atariju. Godine 1982. Atari 2600 je bila dominantna igraća konzola i zauvijek je ušla u povijest. Dio te povijesti može biti vaš za 1.150 kuna.

Commodore 64 - 1.000 kn

Još jedan važan dio povijesti je osobno računalo Commodore 64, naročito u našim krajevima gdje je mnoge uvela u svijet računala. Ovo 8-bitno računalo pojavilo se 1982. godine i brzo je ušlo u Guinnessovu knjigu rekorda kao najprodavanije računalo na svijetu - prodalo se oko 17 milijuna komada. Uspoređivali su ga s Ford T modelom, koji se prodao u 15 milijuna primjeraka početkom prošlog stoljeća, a koji je automobil uveo u velik broj kućanstava. Tako je i Commodore ušao u mnoge domove i otvorio svijet računala svima. Cijena je 1.000 kuna, a dolazi s dva kazetofona (oba ispravna), originalnim adapterom i dva joysticka, te jednom kazetom s igrama.

Atari XE - 1.500 kuna

Još jedna stara Atarijeva konzola, Atari XE može se pronaći na Njuškalu. Ovaj model proizvodio se u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, a za 1.500 kuna dobit ćete konzolu, tipkovnicu, pištolj, joystick, dva cartridgea s igrama. Atari je 1987. godine, kada je konzola izašla, prodao 100 tisuća primjeraka. Sigurno nije poznata kao Atari 2600, ali ima poput nje svoju ulogu u svijetu igraćih konzola.

SEGA Saturn - 2.500 kuna

SEGA Saturn igraća konzola spada u red onih kojih se malo tko sjeća (za razliku od Dreamcasta koji ju je naslijedio). Izašla je sredinom devedesetih i dok je u Japanu imala dosta uspjeha, taj nije uspjela ponoviti na tržištu Sjedinjenih Država. Iako se prodala u skoro 10 milijuna primjeraka vodi se kao konzola koja nije ispunila očekivanja. Vaša može ispuniti za 2.500 kuna. S konzolom dolaze igre Sega Rally Championship, Command&Conquer, Soviet strike, Theme Park, Sega Worldwide Soccer 98, MANX Super Bike TT, Fifa 97. Inače, za istu cijenu možete dobiti i konzolu SEGA Dreamcast i to s igrama Ready 2 Rumble Boxing, Metropolis Street Racer, Hidden & Dangerous, TrickStyle, Hydro Thunder, Tomb Raider The last Revelation, Tomb Raider Chronicles, Virtual Athlete i Ultimate Fighting Championship.

Zoomer joystick - 550 kuna

Dakle, kako smo i slutili, Njuškalo skriva pravo retro blago. Među takvo spada i ovaj Zoomer joystick iz osamdesetih. Namijenjen je letačkim igrama, a trebao bi biti kompatibilan s mnogim platformama - Commodore, Spectrum, Atari, Amiga. Ovo nam se čini kao dosta rijedak primjerak, naročito na našem tržištu.

Commodore 128 - 5.500 kuna

Commodore 128 je posljednje Commodore računalo. Prodalo se tek u 4 milijuna primjeraka i bilo je daleko od slave koju je imao prethodnik. Manje popularno, ali dolazi s višom cijenom.

ZX Spectrum - 1.200 kuna

Ova tema ne bi bila potpuna bez ZX Spectruma. Još i danas pamtimo njegove mekane tipke. I ovaj je model poput “komodorca” izašao 1982. godine. Koliko pamtimo, na našem su tržištu bili velika konkurencije. Čini nam se da je velik broj korisnika i korisnica imao Commodore, a da je ZX bilo lakše spremiti u džep kaputa kad ste ga donosili iz Njemačke. Bilo je to prvo računalo u Velikoj Britaniji namijenjeno mainstream publici, baš kao što je Commodore bio namijenjen istoj takvoj publici u Sjedinjenim Državama. Zanimljivo je da su neke zemlje u kojima nije bio dostupan, radile ZX klonove. Tako su se klonovi mogli pronaći u tadašnjem Sovjetskom savezu, Rumunjskoj i Čehoslovačkoj. Clive Sinclair proglašen je vitezom za svoje zasluge u računalnim inovacijama. Ovaj model dolazi i s dvije kazete na kojima su igre: Space Raiders, Bomber, Lunar Landing, Twenty One, Combat, Substrike, Code Breaker, Mayday.

Chess Champion Super System III - 400 kuna

E ovo nam se čini kao prava rijetkost. Konzola za šah iz 1979. godine! Kažu znalci da je u svoje vrijeme ovaj model bio Rolls Royce šahovskih računala, dakle top model s kojim se rijetko koji drugi može mjeriti. Iako je bilo drugih modela, kada je riječ o luksuzu i dizajnu nitko se nije mogao usporediti s ovim, niti mu doći blizu.

Acorn Electron - 1.200 kuna

Još jedan rare pronalazak na Njuškalu sigurno je i ovo Acorn Electron računalo. Radi se o računalu iz 1983. godine, koje je u jednom trenutku bilo najprodavanije micro računalo u Velikoj Britaniji. Dakle, imalo jen svojih pet minuta, a vaše može biti i duže od toga za 1.200 kuna.

Texas TI 99/4A - 1.500 kn

Ako je Acorn Electron rijedak pronalazak, Texas TI 99/4A nam se čini još rjeđi. Radi se naime o računalu koje je proizvedeno 1979. godine. No, nije imalo većeg uspjeha pa je proizvodnja prekinuta. Ali, i dalje je važna karika u računalnoj povijesti i pomalo je nevjerojatno da se jedan primjerak nalazi i na Njuškalu.

Gorenje El Rad TV Igre - 450 kn

Kako ulazimo dublje u Njuškalo, tako je i ponuda bolja. Ova igraća konzola je iz naše povijesti, domaće proizvodnje. Konzola je iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, a dolazi s igrama Tenis, Pelota, Squash, Hokej, El. puška I i II. Eto, moramo priznati da nismo ni znali da smo imali ovakvu domaću konzolu.

Dakle, sjajni pronalasci na Njuškalu! A volite li retro računala, prenosimo naše razloge zašto bi svakako trebali gledati seriju Halt And Catch Fire. Halt and Catch Fire je uvjerljivo najbolja serija o računalima.

1. Halt and Catch Fire je priča o počecima razvoja osobnih računala u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Sveukupno ima četrdeset epizoda koje se protežu kroz četiri sezone.

2. Problemi s kojima su se susretali autori prvih osobnih računala danas nam se čine smiješnima, no bili su realni i pravi. I samo su najpametniji inženjeri mogli pronaći rješenje za njih. Svakom zaljubljeniku u tehnologiju ovo će biti pravo uzbuđenje.

3. Cameron Howe, jedna je od glavnih junakinja serije. Ona je jako talentirana programerka koju smo još više zavoljeli kad je u prvoj sezoni nosila majicu Ignore Alien Orders.

4. Priča se ne vrti samo oko razvoja osobnih računala. Kako napreduju ona, tako i naši junaci imaju nove interese - stvaraju prve online gaming zajednice, a kasnije i pretraživače. Divno je vidjeti napredak u tehnološkom sektoru kroz njihove priče.

5. Osobne priče, problemi o odnosi među likovima nisu zanemareni i isprepliće se kroz sve četiri sezone. Christopher Cantwell, jedan od scenarista, dio je inspiracije pronašao i u osobnom iskustvu. Njegov je otac 1982. godine bio prodavač softvera; preselili su se u Piano, Texas koji je pripadao tzv. Silicon Prairie regiji.

6. Prva sezona je najslabija. Na Rotten Tomatoes ima 78 %, dok druga i treća imaju 90, odnosno 96 %. Posljednja, četvrta sezona, ima 100 %. Kritičari su seriju zavoljeli putem baš kao i mi. I slažemo se da je prva sezona najslabija.

7. Znamo da IMDb mnogi ne smatraju relevantnim za ocjene filmova i serija, ali ipak treba reći kako je ocijenjena s dosta visokih 8,4. Vjerujemo da će u budućnosti imati kultni status. Ne kao Firefly, ali možda kao nama jako drugi Studio 60 at Sunset Strip.Photo by Alexander Grigoryev on Unsplash

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

256MB cache, 7200okr./min, 3.5", za desktop

WESTERN DIGITAL tvrdi disk 8000 GB Gold

16 GB, HX430C16FB4/16 HyperX Fury, DDR4 3000MHz

KINGSTON memorija PC-24000

Printer/scanner/copier, 300dpi, 256M, USB, Wi-Fi

HP Envy 6032 multifunkcijski uređaj All-in-One