Svake sekunde naši osobni podaci negdje bivaju obrađeni - na poslu, dok komuniciramo s vlastima i zdravstvenim ustanovama, kupujemo robu i usluge, putujemo, surfamo webom... Rijetko kad razmišljamo o rizicima vezanima uz zaštitu tih podataka, kao i uloge koje u tome igraju relevantne državne ustanove (poput, primjerice, Agencije za zaštitu osobnih podataka u Hrvatskoj) i druge institucije. Na inicijativu Vijeća Europe, Europski dan zaštite osobnih podataka, 28. siječnja, obilježava se od 2006. godine. Datum je odabran simbolično, kako bi se podsjetilo na pokretanje postupka potpisivanja Konvencije 108 o zaštiti osobnih podataka prije 40 godina. Na taj dan vlasti i mediji diljem Europe pokreću akcije osmišljene kako bi se podigla razina svijesti o pravu na zaštitu osobnih podataka i privatnosti. Mi ćemo svoj mali doprinos toj hvalevrijednoj inicijativi dati ovim člankom.

Rado kupujemo online, ali ne bez straha

Nedavno smo pisali o tome kako većina nas u Hrvatskoj plaća putem mobitela (61 posto), što slijede kreditne kartice(22 posto), e-novčanici (devet posto), bankovni računi (sedam posto) i prepaid kartice (jedan posto). I dalje najviše volimo dostavu pouzećem (89 posto), dok se za drukčije oblike odlučujemo u manjoj mjeri: dostava u uredu (11 posto), preuzimanje u trgovini (tri posto), u poštanskom sandučiću (dva posto) i u dostavnom dućanu (dva posto). Više od 36 posto ispitanika kupuje online barem jednom mjesečno, 20 posto i nekoliko puta tjedno. Volimo domaće trgovine, u koje zalazi 40 posto kupaca u Hrvatskoj. Ali, nemali broj ljudi u Hrvatskoj strahuje od krađe podataka i novca, zbog čega 56 posto nas zazire od korištenja kreditne kartice za plaćanje na internetu.

Webshop na koji se možete osloniti

Srećom, kupci u Linksu nemaju tih problema jer znaju kako se mogu osloniti na pouzdan i siguran webshop s ugodnim iskustvom kupovanja. Linksova web trgovina ima certifikat Sigurna Trgovina kao potvrdu kako izuzetno vodi računa o tome da podaci o kupcima i naplatnim karticama ne završe u krivim rukama. Sama trgovina ima jasno istaknut pravilnik o Zaštiti osobnih podataka odnosno o kolačićima. Osim toga, Links sukladno Zakonu o zaštiti potrošača radi povrat novca u slučaju reklamacije radi zamjenu kupljene robe sukladno Zakonu o zaštiti potrošača. Također na sve kupljene proizvode u ovoj web trgovini se primjenjuju obveze o zakonskom jamstvu za ispravnost proizvoda.

Stoga bezbrižno lovite popuste u Linksu

Recimo, možete se uključiti u simpatičnu promotivnu akcijsku ponudu Šeširi, kojom se obilježava Međunarodni dan šešira i kapica. U ponudi je prekršt proizvoda više od 15 uglednih proizvođača i brendova - prijenosna i stolna računala, monitori, računalna periferija, pametni telefoni, tablet računala, grafički tableti, bespilotne letjelice, audio i video oprema, mali kućanski aparati, pametni satovi i narukvice... Tako, recimo, možete doći do pametnog telefona Realme X3 za 2.699 umjesto 3.999 kuna ili do fitnes narukvice Fitbit Charge 4 za 999 umjesto 1.599 kuna. U Linksovom webhsopu očekuje vas ista cijena za sve načine plaćanja, otplata na do 12 rata bez kamata i jamstvo do 36 mjeseci, ovisno o proizvodu te mogućnost premium dostave isti dan. Ponuda vrijedi još samo tri dana - do nedjelje, 31. siječnja - ili do isteka zaliha pa stoga pohrlite, pronađite nešto za vas i kupujte u miru.

Foto: Negative Space | Pexels

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Prilagodljiv i ekonomičan laptop

HP Probook 650

Godišnja pretplata za 1 korisnika

BITDEFENDER Internet Security

Brzo punjenje, velika baterija

REALME 8