• Većina ovogodišnjih laptopa su malo naprednije verzije prošlogodišnjih
  • Ako radi, ne popravljaj - u magazinu The Verge kažu da su dosadni laptopi dobra stvar
  • Sljedeće godine bi moglo biti puno više radikalnijih inovacija

CES je prošao, pred nama je veliki broj laptopa koje trebamo dobro proučiti, istražiti i bolje upoznati. Neki od medija, poput popularnog magazine The Verge su to već napravili i iznijeli svoje mišljenje. A ono je sljedeće: ovogodišnji laptopi isti su kao prošlogodišnji i to je dobra stvar. Ove godine, pišu, promjene su suptilnije jer Intel malo kasni s 10nm Ice Lake procesorom kojeg očekujemo do kraja ove godine (pa će CES 2020 biti spektakl), a AMD ih tek sustiže. To znači da nema ni puno prostora za velike inovacije.

Apple posustaje

S druge strane, navode i mi se slažemo, Apple “ne vuče.” Njihovi modeli jednostavno više ne vrše pritisak na druge proizvođače kao nekada. Ako se sjećate, kad je predstavljen MacBook Air, bila je to revolucija. Taj je prvi model doista bio nešto u što su se svi ugledali, ali ni ostali MacBook modeli često nisu zaostajali. Sigurno je da dobar dio zasluga za odlične PC laptope koje imamo danas ide i Appleu. Pogledajte samo sjajne Microsoft Surface modele koji su odlična alternativa MacBook laptopima ili fantastični Dell XPS 13 i bit će vam jasno o čemu govorimo. S jedne strane je šteta da je Apple posustao, ali to je s druge strane dobro jer s PC high end strane imamo velik izbor dobrih laptopa.

Prosječno je dobro

The Verge piše kako je prosječni PC laptop danas odličan i kako je razlog nedostatku većih inovacija i ažuriranja zapravo jednostavna činjenica da su današnji laptopi izvrsni. Istina je da pomaci nisu radikalni - Dell je na modelu XPS 13 konačno pomaknuo kameru, Lenovo je na svoj Thinkpad X1 Carbon dodao sitne izmjene. Ekipa iz Della i rekla je ovom magazinu da jednostavno nema mjesta za puno pomaka u odnosu na prethodni model, koji je već sada sjajan, u to smo se uvjerili i sami. Njihova je dodatna teorija da većini korisnika zapravo ne treba super moćan laptop. Jednom kad imate dobar procesor, 8 GB RAM-a i SSD disk, to je sasvim dovoljno za prosječne laptop obaveze - pisanje, surfanje, gledanje Netflixa. Naravno, ako se bavite “teškim” multimedijalnim radom onda vam treba nešto jače no onda niste ni prosjek. Priznajemo, i mi smo jako sretni što su spori tvrdi diskovi, loša rezolucija i minimalno RAM-a stvar prošlosti, ali isto tako volimo kad proizvođači probijaju granice.

Inovacije je bilo i na ovom CES-u

Da, inovacija nije nedostajalo i ako ste pratili naš komentar ovogodišnjeg CES-a mogli ste vidjeti da nas je Asus osvojio sa svojih nekoliko modela od kojih se dominantno ističe gamerski Rog Mothership. To je 2 u 1 17” gamerski laptop koji bi trebao biti zamjena za desktop, a koji dolazi s procesorom devete generacije, 64 GB RAM-a i drugim fantastičnim detaljima:Gamerski laptopi posebno su se iskazali ove godine, no njih ćemo se tek dotaknuti. Ovi “obični” laptopi na red će s inovacijama doći sljedeće godine, jer je puno toga što ih gura u tom smjeru. Dok se to ne dogodi, pozivamo vas da pročitate naše teme Neobične laptop inovacije i Najčudnije laptop inovacije. Tko zna, možda nas neki proizvođač iznenadi s ovakvim stvarima.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Bezvremenska ljepota, prenosivost bez napora!

Asus ZenBook 13 | 14

Vrhunski dizajn i snažne performanse!

Laptop HP 255 G7