Pametne naočale su uređaji u kategoriji nosivog računalstva koji, za razliku od običnih naočala, dodaju druge podatke i informacije uz ono što osoba može kroz njih vidjeti. U razvoju su od 2012. godine. Od tada ih je najviše popularizirao Google svojim modelom Glass. Prikaz podataka i informacija na vidno polje postiže se optičkim zaslonom (optical head-mounted display, OHMD), prozirnim zaslonom (head-up display, HUD) ili sloja proširene stvarnosti (augmented reality, AR). OHMD može reflektirati projiciranu sliku tako da osoba koja ga koristi može ujedno vidjeti i kroz njega. Iako je prisutna od 1997. godine, ova tehnologija još nije našla širu komercijalnu primjenu. HUD je bilo koji prozirni zaslon koji omogućava pregled podataka bez odvraćanja pogleda i ponovnog fokusiranja. Izvorno su razvijeni za borbene zrakoplove, ali sad ih se koristi i u komercijalnom zrakoplovstvu, automobilima i tome slično.

Velik napredak u manje od 10 godina

Današnje pametne naočale značajno su napredovale od skromnih početaka. Izrasla su u prava nosiva računala koja mogu samostalno pokretati i podržati mobilne aplikacije. Pojedinim modelima moguće je upravljati glasovno, dok su drugi u tu svrhu opremljeni tipkama. Mogu također prikupljati podatke putem internih ili vanjskih senzora i drugih uređaja, uključujući pametne telefone i računala.

Za bežično povezivanje najčešće koriste Bluetooth ili Wi-Fi, a mogu imati i ugrađen GPS. Manji broj modela može čak pokrenuti i vlastiti operativni sustav i služiti, uz prikaz podataka, kao prijenosni medijski player, za praćenje tjelesnih aktivnosti... Postoje također i pametne sunčane naočale, koje mogu filtrirati svjetlo oslanjajući se na tehnologiju tekućih kristala ili adaptivnu polarizaciju kako bi se više ili manje zatamnile, ovisno o uvjetima u okolišu. Iako postoje modeli koji funkcioniraju zasebno, većina proizvođača preporuča ili traži povezivanje s pratećim pametnim telefonom s istim operativnim sustavom.

Kao što smo već spomenuli, pametne naočale može se koristiti za praćenje tjelovježbe i drugih fizičkih aktivnosti i prikaz podataka pri, primjerice, navigaciji. No, nalaze primjenu i u drugim područjima. U zdravstvu ih je, recimo, moguće koristiti kao pomoćni alat pri operativnim i drugim zahvatima, ali i za upute vezane uz dojenje, namijenjene novopečenim majkama.

Pametna zaštita očiju

Links je nedavno u svoju ponudu uvrstio zanimljiv model pametnih naočala. Razer Anzu, naime, dolaze s ugrađenim slušalicama i mikrofonom. Možete ih povezati s telefonom putem Bluetootha niske latencije kako biste telefonirali bez korištenja ruku i slušali glazbu.Ovim pametnim slušalicama upravljate pomoću površine osjetljive na dodir na okviru. Same će se uključiti ili isključiti kad ih rasklopite ili sklopite. Ujedno su kompatibilne s digitalnim osobnim pomoćnicima. S jednim punjenjem baterije mogu izdržati dulje od pet sati rada. O

tporne su na kišu, znoj i zalijevanje vodom (sukladno standardu IPX4). Dolaze u paketu s unaprijed instaliranim prozorima s filterom za plavo svjetlo i dodatno zatamnjenim prozorima. Naime, filtriraju do 35 posto štetnog plavog svjetla i nude do 99 posto zaštite od UVA/UVB zračenja.

Pametne naočale Razer Anzu možete nabaviti u Linksovom webshopu uz popust (1.519,05 umjesto 1.599 kuna), uz jamstvo na dvije godine.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Bez punjenja baterije i do 12 sati

APPLE MacBook Air 13

Spremi se za izazove unaprijed

GARMIN Fenix 6