• Prva PowerBook serija predstavljena je 1991. godine donijevši nekoliko inovacija
  • Danas kultni ThinkPad na tržištu se pojavio 1992. godine
  • Među zanimljivijim modelima su Toshiba Libretto, iBook, OmniBook 300

Devedesete su bile dobre za svijet laptopa. Puno je novih modela ugledalo svjetlo dana, a neki od njih su donijeli inovacije koje koristimo i danas. Na početku devedesetih, točnije 1991. godine, Apple je predstavio revolucionarne modele - prvu PowerBook liniju. Laptop je imao integriran trackball, a novost je bio i prostor za odmaranje ruku. Prije PowerBook modela tipkovnica je išla do samog ruba laptopa. Ova inovacija, kako to dobro znate, zadržala se do danas. PowerBook serija bila je toliko dobra da je imala udio u prodaji od 40 %.

Pogledajte kako je izgledao:Drugi model koji je rasturio devedesete bio je Thinkpad. IBM, koji ih je tada proizvodio, najavio je novu liniju laptopa 1992. godine. Originalni koncept smislio je talijanski dizajner Richard Sapper, na drugim modelima je radio i Tom Hardy, tadašnji voditelj IBM design programa, dok je na jednom od kasnijih modela radio i Kazuhiko Yamazaki iz IBM-ovoh dizajn centra u Japanu. Thinkpad je osvojio jako puno nagrada i stekao gotovo kultni status; čak je ušao i u PC Hall of Fame. O njemu i sami možemo reći samo najbolje.

Pogledajte kratku povijest ThinkPada:Devedesete su vidjele puno eksperimentiranja, inovacija i različitih modela. Tako je 1993. godine, HP predstavio OmniBook 300, najmanji laptop koji je imao VGA ekran, 2 MB RAM-a, Word i Excel. IBM je s modelom ThinkPad 701c donio i tzv. leptir tipkovnicu, koju danas možete vidjeti u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Apple je krajem desetljeća izašao s iBook modelima, Toshiba je napravila Libretto iz kojih su se razvili netbook laptopi.

Pogledajte reklamu za Toshibin laptop iz devedesetih:I scenu s laptopom iz serije Prijatelji:

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Prijenosno računalo vrhunskih perfomansi

ASUS ROG Strix

Pametni sat modernog dizajna

Sportski sat XIAOMI