• Proboj netbook računala na svjetska tržišta počeo je 2008. godine
  • Jedan od najpopularnijih modela bio je Asus Eee PC
  • Godine 2013. mediji su netbook uređaje proglasili mrtvima; njihovu je ulogu preuzeo tablet

Iako povijest netbook računala seže dalje od 2007. ta se godina navodi kao najvažnija za proboj ovih malenih računala na tržište. Netbook računala su bila manja od dašanjih ultralakih (ne i lakša), a cijenom su bili izrazito prihvatljivi.

Ekran im je dolazio u veličini od 10 do 12”, a uglavnom su služili za surfanje internetom, slanje mailova i slične manje zahtjevne aktivnosti. Ipak, dio korisnika se sigurno njima služio i za rad, ali s aplikacijama poput Google Docsa i sličnih. Kako je 2008. godine svijet ušao u krizu, kompanije su čekale sa ažuriaranjem hardvera i okretale se ovim malim jeftinim računalima. Među popularnijima u nas bio je Asus Eee PC:Osim Asusa, kada se govorilo o netbook računalima, najspominjaniji je bio projekt OLPC - One laptop per child, čiji je netbook evoluirao u model OLPC XO.

Evolucija u ultralake laptope

Wired je u svom tekstu iz 2009. godine, hvalio njihovu cijenu i pisao kako će se 2013. isporučiti 200 milijuna ovakvih uređaja. Čak su rekli da će ova kategorija možda tada biti veća od laptop kategorije. To se nije dogodilo - te godine i Asus i Acer su prestali proizvoditi netbook računala. I baš su 2013. mediji netbook laptope proglasili mrtvima. Zapravo, ona su evoluirala u ultralake laptope i 2 u 1 uređaje, a u međuvremenu su se pojavili i tableti. Oni su im uzeli jako velik dio tržišta, baš kao što njima sada uzimaju pametni telefoni s velikim ekranom.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Do 36 rata u Links poslovnicama!

MacBook Pro 14"

Ryzen 5 4650G, 16GB DDR4, 1TB SSD NVMe, Radeon Vega 7, DVDRW, WIFI + BT, Windows 10 PRO.

LINKS Multimedia računalo

13. i 12. generacija vrhunskih procesora koji olakšavaju svaki zadatak.

INTEL Core i9