• Iako su vrhunac popularnosti doživjeli prije približno 40 godina, digitronske satove i dalje se traži
  • U vrijeme kad su se pojavili bili su razmjerno cjenovno pristupačni i izgledali prilično futuristički
  • Velik dio slave mogu zahvaliti pojavljivanju u popularnim serijama i filmovima

Digitronski sat je digitalni sat s ugrađenim kalkulatorom, obično s fizičkim tipkama na uz lice sata. Prvi su se modeli pojavili još sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Vrhunac popularnosti dosegnuli su tijekom '80-tih, kada su bili predmetom vruće želje podjednako među djecom, tinejdžerima i odraslima. Bili su razmjerno cjenovno pristupačni i izgledali prilično futuristički u vrijeme kad digitalni uređaji nisu bili tako sveprisutni kao što su to danas.

Prvi je bio - Pulsar

Pionir je bio brend Pulsar u vlasništvu tvrtke Hamilton Watch, koji je prvi model na tržištu ponudio 1975. godine. Njihov je primjer ubrzo slijedila tvrtka Hewlett Packard. Među najpopularnijima su bili Citizen i Seiko, ali je najraznovrsniju ponudu imao Casio, koji uz Timex i danas dominira tim tržištem. Casiov model Databank mogao je, osim izračuna, također služiti za pohranu imena, prezimena i telefonskih brojeva te podsjetnika na sastanke.

Među ranim modelima cijenom se izdvajao Time Computer Calculator 910 koji je bio napravljen od zlata i čije ste tipke pritiskali posebnom olovkom. Većina takvih satova mogla je obaviti tek osnovne aritmetičke radnje kao što su zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje. Iznimku čine pojedini modeli sa znanstvenim kalkulatorom (Casio CFx-200, CFX-400, Citizen 49-9421), financijskim značajkama (Casio CBA-10), pa čak i daljinskim upravljačem za televizor (CMD-40B, CMD-39B). U pravilu su podržavali prikaz do osam brojki odjednom na zaslonu, iako je bilo modela s podrškom za šest i deset brojki. Usponu digitronskih satova u značajnoj je mjeri pomoglo to što su se često pojavljivali u hit filmovima i na zapešćima poznatih i slavnih osoba.

Sat iz popularnih filmova i serija

Jedan od modela koji mogu prikazati do osam brojki je i, primjerice, Men's Vintage CA53W-1 iz 1988. godine. Ovaj digitronski sat možete upotrijebiti za zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje, ali i kao štopericu, kalendar, alarm...

Otporan je na vodu i opremljen baterijom koja može neprekidno raditi punih pet godina. Slavu je stekao i time što se pojavio u znanstvenofantastičnim filmovima Back to the Future II i III, gdje ga je nosio glavni junak Marty McFly (igrao ga je glumac Michael J. Fox). No, također ga se moglo vidjeti i u kultnoj TV seriji Breaking Bad, gdje ga je nosio Walter White (glumio ga je Bryan Cranston). Britanski glumac Rowan Atkinson koristio ga je u većini epizoda serije Mr. Bean, Raj Koothrappali (Kunal Nayyar) u prvoj sezoni serije Bing Bang Theory, Joker (Heath Ledger) u filmu The Dark Knight, Mike Wheeler (Finn Wolfhard) u seriji Stranger Things...

Do pada popularnosti digitronskih satova došlo je sredinom '90-tih godina 20. stoljeća, kada su ih potisnuli jeftiniji mobiteli i PDA uređaji. Iako je od vremena njihove najveće slave prošlo četrdesetak godina, a napredak tehnologije donio neusporedivo svestranije i naprednije uređaje poput pametnih telefona i satova, digitronske satovi i dalje je moguće nabaviti. Danas u najvećoj mjeri privlače kolekcionare zainteresirane za retro tehnologiju, a pojedini rijetki i dobro očuvani modeli mogu postići visoke cijene na tržištu rabljenom robom.

Foto: Andrik Langfield | Unsplash

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

5G NE, 6.55", 8GB, 128GB, Android 11, crni

XIAOMI 11 Lite Smartphone

In-ear i naglavne, više modela

SENNHEISER slušalice

Pogledaj ponudu u nastavku i iskoristi odličnu priliku

Velika ponuda Lenovo prijenosnih računala sada uz popust -10%