• Možda se čini kako tomu nije tako, ali imamo se čime pohvaliti kad je tehnologija u pitanju
  • Odabrali smo šest zanimljivih gadgeta nastalih u Lijepoj našoj
  • I nas je iznenadilo koliko su, u stvari, raznovrsni

Na ovim prostorima nikad nije nedostajalo kreativnih, maštovitih i pametnih ljudi, sposobnih izraditi nešto što rado koristiti i ljudi izvan granica Hrvatske. Donosimo pregled šest zanimljivih, praktičnih i korisnih gadgeta (nazovimo ih tako) koji su nastali u Lijepoj našoj.

Leaf

Pametni nakit hrvatsko-slovenske tvrtke Bellabeat moguće je nositi kao narukvicu, ogrlicu ili broš. Pratit će i prikupljati niz podataka važnih za vaše zdravstveno stanje, dok će prateća aplikacija ponuditi vježbe, meditacije, recepte i isplanirati vam prehranu kako biste ostali u dobroj kondiciji.

Me.mum

Zbogom testovima urina, menstrualnim kalendarima i ultrazvučnoj dijagnostici, skupa sa čestim odlascima ginekologu! Uređaj Me.mum i prateća aplikacija inovacija su poduzetnice Maje Bujas pomoću koje je moguće odrediti plodne dane iz kapi sline. Nastala je nakon višegodišnjeg razvoja i testiranja, da bi na platformi za zajedničko financiranje Indiegogo od 230 financijera prikupila više od 95 tisuća kuna (gotovo dvostruko više od prvotno traženih 52 tisuće kuna).

Mundus

Domaća igra u stvari je pametna platforma koju je moguće povezati s bilo kojim pametnim telefonom pa zatim koristiti za igranje više društvenih igara na ploči. No, također može poslužiti i kao obrazovni alat pomoću kojeg je moguće učenje učiniti zabavnijim i kompetitivnijim. Na platformi za zajedničko financiranje Kickstarter prikupila je za daljnji razvoj više od 19 tisuća američkih dolara od 143 financijera.

Nevera

Električni hiperautomobil tvrtke Rimac Automobili pod haubom ima četiri motora sa čak 1914 konjskih snaga, pomoću kojeg može razviti maksimalnu brzinu od 412 kilometara na sat i ubrzati od nule do sto km/h za samo 1,85 sekundi. Prvi čovjek Rimac Automobila Mate Rimac najavio je kako će ih proizvesti u ograničenoj seriji od samo 150 primjeraka i prodavati po cijeni od oko 15 milijuna kuna.

Smart Lumies

Ekipa u Smart Lumies izradila je interaktivne igračke za djecu staru šest godina i više (dakle, možete se i vi igrati s njima) koje potiču razvoj motoričkih sposobnosti, koordinacije, logičkog razmišljanja, kreativnosti... Njihove kockice moguće je koristiti kao svojevrsne kontrolere pomoću kojih je moguće igrati igre uz pomoć aplikacije na pametnom telefonu, ali i bez nje. Naravno, djeca ih mogu koristiti kako bi osmislila i vlastite igre. Opremljene su s više od 20 senzora, mogu mijenjati boju, reproducirati zvuk i davati haptičko povratnu spregu vibracijom.

STEM Box

STEM Box je paket proizvoda namijenjenih savladavanju vještina vezanih uz umjetnu inteligenciju, autonomnu vožnju, sintezu zvuka, prepoznavanje glasa, bežičnu komunikaciju, video igre, strojno učenje... Djelo je mladog hrvatskog inovatora i poduzetnika Alberta Gajšaka, koji je s njime poharao Indiegogo. Kampanjom je prikupio 2,9 milijuna kuna od 2290 financijera. STEM Box je u međuvremenu našao put do polica većih trgovačkih lanaca, a od početka ga možete naručiti na stranicama startupa CircuitMess. Albert ima i druge zanimljive projekte, poput primjerice uradi-sam mobitela MAKERphone pa provjerite čime se sve bavi.

Steora

Pametne klupe opremljene su solarnim panelima kako biste ih mogli koristiti za punjenje mobitela i drugih uređaja dok sjedite na njima. Dosad su isporučene u velik broj država diljem svijeta, tvrtka Include koja ih proizvodi privukla je ulagače, a njenog osnivača i direktora Ivana Mrvoša je ugledni američki časopis Forbes svojedobno uvrstio među 30 najperspektivnijih poduzetnika mlađih od 30 godina. Imaju i posebnu pametnu klupu Monna, namijenjenu biciklistima.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Bez punjenja baterije i do 12 sati

APPLE MacBook Air 13

Spremi se za izazove unaprijed

GARMIN Fenix 6