• Dronove možemo podijeliti u tri kategorije: Početnički, Za snimanje videa i trkaći dronovi
  • Prije nego kupite ozbiljnog drona, kupite jeftiniji i naučite letjeti s njime
  • Većini korisnika odgovarat će dron s kamerom

Svi bi htjeli jednog - samo se to može zaključiti iz pomame koja vlada za dronovima. Iskreno, ne znamo osobu koja ne bi voljela imati jedan primjerak kod kuće, za vožnju gradom ili dugačke šetnje uz more. No, poput većine onih koji se prvi put susreću s dronovima, muči vas koji dron kupiti? Puno se medija bavilo ovom problematikom, a mi donosimo pregled najvažnijeg.

Ne propustite proljetno sniženje!

Dron DJI Mavic Air Fly More Combo na sniženju - cijena mu iznosi 6.150 kn do 10. svibnja ili do isteka zaliha.

Dron Ryze Tello by DJI Boost Combo za 1.049 kn.

Važni savjeti prije kupovine prvog drona

Tom’s Guide donio je jako važne savjete kojih se možete držati prije negoli se odlučite kojeg drona kupiti. S njima se jako slažemo pa i sami savjetujemo da o njima dobro razmislite i držite ih se, ako mislite da treba.

- Mali, jeftini dronovi su idealni za početnike jer ćete na njima naučiti letjeti, a bez da na drona potrošite puno novaca
- Većina dronova se može lako popraviti nakon što padnu, no vodite računa da to ima svoju cijenu koja ovisi o samom dronu
- Svi dronovi imaju određenu autonomiju leta. Kada se potroši baterija dron pada pa je važno dovesti ga kući prije toga
- Punjenje drona traje duže nego vrijeme koje leti pa je dobro pobrinuti se za rezervnu bateriju
- Ako ste u prilici, koristite simulator za učenje
- Ne idite predaleko s dronom, držite ga u dometu

Tipovi dronova

Dronovi se mogu podijeliti u nekoliko kategorija:

Dronovi za početnike / igranje
Mali, jeftini dronovi koji su idealni za učenje i upoznavanje sa svijetom dronova, spadaju u kategoriju dronova za početnike. Njihova autonomija leta nije velika i obično je do deset, možda nešto malo više minuta. Neki od njih imaju kameru, ali s njome nećete dobiti video zapise visoke kvalitete. Mnogi korisnici imaju više baterija za ove mališane kako bi se duže igrali.

Dronovi za snimanje videa
Sve one lijepe fotografije iz zraka koje gledamo na različitim kanalima, nastale su dronovima koji snimaju video zapise. Njima se služe profesionalci i amateri, no s obzirom na cijenu s kojom često dolaze, češća je u ovoj prvoj skupini korisnika. Uz ostale specifikacije, kod ovih je dronova najvažnija kamera i specifikacija s kojom ona dolazi. Neki modeli ovih dronova imaju integrirane kamere, a na neke se ona može prikačiti. I ovi dronovi i oni manji često imaju Return Home funkcionalnost. Svakako savjetujemo da kupite drona s njome, jer upravo ona vraća drona na početnu poziciju. Što je zgodno ako je odletio negdje gdje ga ne vidite. Sve je veći broj dronova u ovoj kategoriji koji mogu samostalno letjeti, što početnicima vjerojatno ne treba.Trkaći dronovi
Mnogima je ovo najuzbudljivija kategorija, a u njoj se ne nalaze nužno skupi modeli. Imali smo prilike vidjeti kako jedan takav dron juri između i iznad zgrada, dok ga pratite putem pametnog telefona i to izgleda jako uzbudljivo. Nova je to disciplina koja može biti i jako zabavna.

Kupite drona s kamerom

Većina korisnika, vjerujemo, ipak cilja na “klasičnog” drona s kamerom. Onog s kojim ćete snimati na izletima i putovanjima, povremeno se igrati u parku ili nekoj lijepoj prirodi. Još je važno napomenuti da ne letite s dronom iznad ljudi ili životinja (naročito ako je velik), odnosno da prije nego krenete upravljati dronom, naučite sve o njemu.

Bogatu ponudu dronova provjerite ovdje. 

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Ryzen 3 3200U, 8GB, 512GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" IPS FHD

HP 15-db1143nm 2R5Z6EA

Core i5 1135G7, 24GB, 512GB SSD, GeForce MX350, 15.6“ IPS FHD

ACER Aspire 5 NX.A1JEX.006

Core i7 10870H, 16GB, SSD 512GB, GeForce GTX 1660Ti 6GB, 15.6'' FHD IPS 144Hz,

ASUS TUF Gaming