• Ovi praktični uređaji u zadnjih su 20 i nešto godina značajno napredovali
  • Moguće ih je koristiti kako biste obični TV pretvorili u pametni, između ostalog
  • U Linksu su dostupni uz popuste

Općenito govoreći, izraz media player može se upotrijebiti kako bi se opisalo bilo koji softver ili uređaj koji može reproducirati audio ili video datoteke u digitalnom formatu. Pod tim se nazivom nalazi vrlo širok raspon uređaja, ali nas ovom prilikom ponajviše zanimaju digitalni media playeri, uređaji iz kategorije potrošačke elektronike koje obično treba povezati s kućnim kinom, televizorom i/ili AV prijamnikom kako bi normalno funkcionirali. Obično dolaze u obliku kompaktne kutije ili privjeska za spajanje putem utora za HMDI, s daljinskim upravljačem i, ponekad, mogućnošću glasovnog upravljanja. Često ih se koristi za streaming video sadržaja s popularnih servisa kao što je, primjerice, Netflix. Prvi je primjerak ponudila tvrtka SimpleDevices u studenom 2000. godine. Bio je to media player koji je mogao reproducirati samo zvučne zapise i kojeg je godinu dana kasnije tvrtka Motorola razvila pod nazivom SimpleFi.

Daleko su stigli od početka stoljeća

Digitalni media playeri danas obično mogu reproducirati, posložiti i pohraniti audio i video zapise, poslužiti za streaming glazbe, filmova, fotografija i drugih sadržaja putem žičnih i bežičnih mreža, biti platformom za surfanje webom, igranje igara i održavanje video konferencija... Nedavno je Microsoftova igraća konzola Xbox postala prvom u koju je ugrađen digitalni media player, dok su proizvođači kao što su Linksys, D-Link i HP ponudili najnoviju generaciju koja podržava prikaz videa u razlučivosti do 1080 piksela. U Linksovim trgovinama i webshopu moguće je naći više modela ovih uređaja različitih mogućnosti i namjena. Izdvojili smo nekoliko njih, pa pogledajte.

Xiaomi Mi Box S - 569,05 umjesto 599 kuna

Ako tražite nešto čime ćete vaš obični televizor pretvoriti u pametni, ovo je uređaj za vas. Xiaomijev Mi Box S podržava prikaz slike u razlučivosti 4K s podrškom za HDR te reprodukciju DTS-HD i Dolby stereo zvuka. Uređaj s operativnim sustavom Android 8.1 možete izravno spojiti s televizorom putem kabela HDMI i njime upravljati glasom. Osim HDMI-ja, za povezivanje su tu još i utor za USB 2.0, kao i Bluetooth i Wi-Fi. Kompatibilan je s velikim brojem aplikacija i video formata. U Linksovom webshopu ćete uz popust dobiti i dvije godine jamstva.

Amazon Fire TV - 399 umjesto 499 kuna

Amazonov digitalni media player dolazi, između ostalog, s podrškom za reprodukciju u HD razlučivosti, digitalnog osobnog pomoćnika Alexa te povezivanje putem HMDI-ja i Wi-Fija. U Linksu je na popustu do nedjelje, 25. travnja, ili isteka zaliha, uz jamstvo na dvije godine.

Google Chromecast III - 349 umjesto 399 kuna

Vjerojatno najpoznatiji uređaj ove vrste, Googleov Chromecast također možete spojiti s televizorom ili drugim uređajem putem HDMI-ja pa se bacili u gledanje i slušanje omiljenih TV emisija, filmova, glazbe, sportova, igara... Možete birati između više od 200 tisuća naslova. Kompatibilan je s uređajima s operativnim sustavima Android i Windows, kao i s Chromebookovima. I Chromecast je na sniženju u Linksu do 25. travnja, ili isteka zaliha, uz jamstvo na godinu dana.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Prijenosno računalo vrhunskih perfomansi

ASUS ROG Strix

Pametni sat modernog dizajna

Sportski sat XIAOMI