• U Linksovu ponudu stigao je laptop američke tvrtke koji se ima čime pohvaliti
  • Specifičan je po više toga, ali najviše po tome kako njegov poklopac pomaže pri hlađenju
  • Trenutno je dostupan uz 400 kuna nižu cijenu

Krajem prošlog stoljeća američka tvrtka Dell osmislila je i upogonila brend Inspiron kako bi ponudila uređaje koji se mogu nositi s konkurencijom azijskih tvrtki kao što su Acer, Asus, Lenovo, Samsung i Toshiba, kao i Hewlett-Packardom na domaćem terenu. Taj brend u međuvremenu je proširen kako bi obuhvatio prijenosna, stolna i sve-u-jednom računala. Upoznat ćemo vas s jednim od njegovih novih izdanja.

U Linksovu ponudu stigao je, naime, model Dell Inspiron 5501. Trenutno ga možete ga nabaviti po sniženoj cijeni - za 8112,05 umjesto 8539 kuna. U cijenu su uračunali besplatnu dostavu te tri godine jamstva (odnosno godina dana na bateriju). Riječ je o prijenosniku kojem ne manjka aduta zbog kojih na njega treba obratiti pozornost.

Jak procesor, dedicirana grafika

Krenimo od Intelovog procesora Core i7 1065G7, radnog takta do 3,9 GHz i podržanog s 12 gigabajta radne memorije. Ovaj štedljivi četverojezgreni procesor desete generacije dizajniran je za laptope i ultrabookove, a dolazi i s ugrađenom Intelovom grafikom Iris Plus. Ali, uz ugrađenu grafiku Inspiron 5501 ima i dediciranu grafičku karticu tvrtke Nvidia, model GeForce MX330 s dva GB memorije. U kombinaciji sa spomenutim procesorom moći će pokrenuti i igre koje će biti prezahtjevne za većinu drugih laptopa. Također je opremljen i SSD diskom kapaciteta tisuću GB, pa vam vjerojatno neće tako brzo ponestati prostora za pohranu. No, ujedno možete računati na to kako će se Inspiron 5501 brzo pokrenuti svaki put kad to od njega zatražite. Aluminijsko kućište platinasto je srebrne boje. Poklopac se lako otvara jednom rukom, ali je po još nečemu specifičan.

Nema straha od pregrijavanja

Naime, kad rasklopite Inspiron 5501, donji dio poklopca služi ujedno i kako bi blago podigao drugi dio kućišta za nekoliko milimetara i tako olakšao hlađenje uređaja. Uz to, može prepoznati kad je u rukama, krilu ili na stolu te tome prilagoditi upravljanje termalnim profilom kako bi se izbjeglo pregrijavanje Zaslon je IPS, pune HD razlučivosti (1920 puta 1080 pikslea) i dijagonale 15,6 inča, s malim obrubom i pozadinskim LED osvjetljenjem koje služi za smanjenje odsjaja. Pozadinsko osvjetljenje nudi i tipkovnica s punim numeričkim dijelom za lakši unos brojki i formula. Inspiron 5501 može se također pohvaliti povećim touchpadom i prostorom na kojeg možete osloniti dlan, kao i čitačem otiska prsta, ugrađenom u tipku za uključivanje i isključivanje uređaja. Od utora za povezivanje tu su dva USB-A te po jedan za USB-C i HDMI, a također raspolaže i čitačem kartica. Baterija kapaciteta 53 WHr izdržat će bez problema višesatno korištenje. Možete napuniti do 80 posto za samo sat vremena. Sve navedeno upakirano je u prijenosnik težak tek 1,65 kilograma koji lako stane i u manje ruksake, a neće vas previše opteretiti ni tijekom cjelodnevnog nošenja. Stoga se čini kao izvrstan izbor za sve vas koji često putujete i trebate odraditi posao dok ne stignete na odredište, ali i za one među vama koji žele pogledati film ili TV seriju u udobnosti svog naslonjača ili kreveta.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda