• Donosimo pet koraka koje morate poduzeti kako biste se zaštitili od prijetnji koje vrebaju online
  • Mjere koje vam predlažemo jednostavne su i svima dostupne
  • Nemojte čekati, upogonite ih čim uključite računalo po prvi put

Kupili ste stolno ili prijenosno računalo. Nemojte čekati već poduzmite ključne korake i mjere kako bi postavili odgovarajuće mjere zaštite još dok je djevičanski netaknuto. Svako odugovlačenje povećava broj rizika kojima se izlažete, kao i intenzitet problema s kojima biste se mogli susresti, naročito ako se spremate koristiti računalo za surfanje webom. Ne brinite, nije u pitanju ništa jako komplicirano. U stvari, ogromna većina ljudi svladat će ih i upogoniti bez puno muke i truda. Kako bismo vam dodatno olakšali posao, pripremili smo pet osnovnih koraka kojima ćete podići sigurnost vašeg računalnog sustava na zadovoljavajuću razinu. Krenimo, dakle, redom.

1) Antivirusni softver

Nakon operativnog sustava, prvo što trebate instalirati na vaše novo računalo treba biti antivirusni softver. Računala s Microsoftovim operativnim sustavom Windows 10, doduše, dolaze s ugrađenim softverom tog tipa, ali riječ je o alatu prilično ograničenih mogućnosti i dosega. Stoga posegnite za specijaliziranim softverom (recimo, BitDefenderov Antivirus Plus je na popustu u Linksovom webshopu). Osim ovog postoje i druga BitDefender izdanja - pogledajte ih ovdje.

2) Nadogradite računalo

Drugi korak je nadogradnja vašeg računala na najnoviju inačicu Windowsa 10 koju može podržati, kao i redovno osvježavanje svih aplikacija. Ovo je važno zato što kriminalci i prevaranti koriste sigurnosne propuste kako bi se dokopali vaših podataka, novca, digitalnog identiteta... Proizvođači softvera redovno krpaju te propuste, ali je vaš dio posla instalirati te zakrpe u vaš računalni sustav na vrijeme. Pritom je, naravno, najvažniji operativni sustav, ali nemojte zanemariti niti drugi softver, pogotovo onaj koji koristite za posao, novčane transakcije i sve drugo što može postati metom napada. Koristite li Appleovog Maca ili računalo s operativnim sustavom Linux, nemojte računati na to da ste zaštićeni. Samo ste manja meta, što ne jamči kako će vas kriminalci zbog toga zaobići. Radite li to redovno, u startu ćete im otežati posao.

3) Provjerite je li uključen vatrozid (firewall)

Vatrozid je, u pravilu, uključen po početnim postavkama kako bi zaštitio računalo i vas od neovlaštenog upada. Ako računalni sustav tijekom postavljanja od vas zatraži njegovo uključivanje, odgovor treba uvijek biti potvrdan. Možete provjeriti je li uključen tako što ćete u tražilicu vašeg računala unijeti riječ firewall.

4) Budite oprezni pri otvaranju e-pošte i razmjeni poruka

Ovo je nešto na što trebate stalno obraćati pozornost od trenutka kad prvi put uključite računalo pa sve dok ne prestane funkcionirati i ode u zasluženu mirovinu. Bilo koja poveznica na koju kliknete može vas odvesti do zlonamjernog web odredišta ili pokrenuti preuzimanje virusa, odnosno nekog drugog oblika zlonamjernog softvera. Zato pri čitanju e-mailova i brbljanju online budite iznimno oprezni. Nikako nemojte otvarati bilo što ako stiže od nepoznatog vam pošiljatelja, kao ni ako vam poruka pristigla od poznate osobe djeluje sumnjivo. Da, to se odnosi i na poznate servise i društvene mreže poput WhatsAppa i Facebooka. Nikad ne možete biti posve sigurni je li vaš prijatelj postao žrtvom hakerskog napada ili nije. Ako niste posve sigurni je li poruka dobronamjerna ili nije, najbolje je izbrisati ju bez klikanja ili posve ignorirati.

5) Ne preuzimajte sve i svašta, klonite se sumnjivih web odredišta

Vrijedi slično kao i u prethodnom koraku. Vaš će vas antivirusni softver uspješno zaštititi od ogromne većine sigurnosnih prijetnjih online, ali pritom računa na to da ćete se ponašati u skladu sa zdravim razumom i ne izlagati se rizicima namjerno i bez potrebe. Kad preuzimate softver s weba, uvijek to činite iz izvora kojem možete vjerovati. Pridodate li tome i izbjegavanje posjećivanja sumnjivih web odredišta, većih problema ne bi smjelo biti.

Foto: Ivan Stamkov Pexels

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Prijenosno računalo vrhunskih perfomansi

ASUS ROG Strix

Pametni sat modernog dizajna

Sportski sat XIAOMI