• Čim se spojite s internetom izloženi ste rizicima krađe i prijevare
  • Zdrav razum pri korištenju računala je nužan za zaštitu, ali ne i dovoljan
  • Donosimo pregled prijetnji koje vrebaju i najmanji trenutak nepažnje

Koristite li računalo povezano s internetom, nema dvojbe oko toga kako ste izloženi sigurnosnim rizicima. Pitanje je tek u kojoj mjeri, kako će vas pokušati napasti, što će im biti meta (novac, podaci, identitet...) te što ćete poduzeti kako biste se zaštitili. U najvećem broju slučajeva kibernetički kriminalci posegnut će za pokušajima prijevare poput phishinga, koristeći neželjene poruke putem e-maila ili aplikacija za brbljanje kako bi vas naveli na lažna web odredišta, gdje će vam pokušati uvaliti opasan zlonamjerni softver i narušiti vašu sigurnost. Jednom kad se uspiju probiti mogu vam nanijeti veliku štetu i koštati vas ugleda, vremena, živaca i novaca. Pogledajmo o kojim je sve prijetnjama riječ.

1. Novac i identitet

Dokopaju li se odgovarajućih korisničkih imena, lozinki i drugih sličnih osjetljivih podataka, mogu pokrasti vaš novac, koristiti ga za kupovinu roba i usluga koje im se sviđaju, kao i predstavljati se kao vi dok se bave drugim nezakonitim aktivnostima.

2. Ucjena

Također, mogu zaključati vaše računalo i tražiti otkupninu kako bi vam vratili pristup datotekama i programima koje svakodnevno koristite. Isto mogu učiniti i s vašim korisničkim računima pri društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama, TikToka...

3. Gubitak podataka i opreme

Računalni virusi i crvi mogu bespovratno uništiti vaše podatke i oštetiti hardverske komponente vašeg uređaja. Ukradu li i prodaju vaše podatke oglašivačima, spamerima ili jednostavno ih ponude na crnom tržištu, izvjesno je kako će se naći u krivim rukama, a sasvim je moguće kako kupci neće imati dobre namjere.

4. Preuzimanje kontrole nad vašim računalom

Uz to, mogu zlorabiti vaše računalo za napade na druge računalne sustave, kao i niz drugih kriminalnih radnji, na njega instalirati programe koje ne želite i nisu vam potrebni.

5. Špijuniranje

Još je lošiji scenarij u kojem hakeri na vaše računalo instaliraju zlonamjerni softver pomoću kojeg će pratiti što tipkate, govorite, pa čak vas i potajice snimati kad se tome najmanje nadate. Kako biste zaštitili sebe i druge, trebate svakako biti oprezni pri svakodnevnom korištenju računala. To uključuje izbjegavanje otvaranja neželjene e-pošte, klikanje sumnjivih poveznica i web odredišta te preuzimanje aplikacija i programa za koje niste sigurni čemu služe i možete li im vjerovati. To je nužno, ali ne i dovoljno. Hakeri znaju biti vrlo vješti i lukavi, spremni iskoristiti i najmanji trenutak nepažnje. Stoga trebate i sloj zaštite u vidu kvalitetnog antivirusnog i antimalware programa, s jakim vatrozidom (firewall) i drugim sigurnosnim mjerama.

Operativni sustavi poput Microsoftovog Windows 10 raspolažu takvim mehanizmima pa je mudro aktivirati ih. No, nemojte stati na tome. Ulaganje u sigurnost uvijek se dugoročno isplati, pa nabavite zaseban antivirusni i antimalware sustav poput BitDefendera, čiji su paketi Antivirus Plus i Internet Security trenutno na popustu u Linksu, a možete ih i vrlo povoljno nabaviti uz pojedine modele prijenosnih računala.

Foto: Soumil Kumar | Pexels

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Prilagodljiv i ekonomičan laptop

HP Probook 650

Godišnja pretplata za 1 korisnika

BITDEFENDER Internet Security

Brzo punjenje, velika baterija

REALME 8