• Googleov operativni sustav za prijenosna računala uskoro puni deset godina
  • Zbog jednostavnosti i sigurnosti postao je omiljen diljem svijeta
  • U Linksu je na sniženju odličan Acerov Chromebook 715

Chrome OS temelji se na Linuxu i besplatnom softveru Chromium te koristi istoimeni web preglednik kao glavno korisničko sučelje. Uz niz Googleovih aplikacija sadrži ugrađeni media player i aplikaciju za upravljanje datotekama, između ostalog. Glavna prednost ovog operativnog sustava je to što je iznimno jednostavan za korištenje i održavanje, a da pritom može podjednako obavljati puno toga što i Windows 10, odnosno macOS. Tako, recimo, ga možete koristiti kako biste gledali video, surfali društvenim mrežama, izrađivali dokumente i tablice, pisali i slali e-poštu... Zbog toga što je jednostavan, Chrome OS je značajno sigurniji nego Windowsi, naročito ako aplikacije preuzimate izravno iz trgovine Play. Ima ugrađenu antivirusnu zaštitu, kao i česte automatske softverske nadogradnje.

Odlično za obrazovanje

Računala na koja je instaliran naziva se Chromebookovima. Isprva su ti prijenosnici trebali postati platformom za Googleove aplikacije u računalnom oblaku, kao što su Gmail, Drive, Documents i tome slično. No, pokazali su se kao prilično dobar alat u obrazovanju, pa su se kasnije proširili i na druge tržišne segmente. Danas su pojedini modeli Chromebookova među najboljim laptopima općenito, a prodajom su ova često cjenovno pristupačna računala nadmašila Appleove MacBookove tijekom prošle godine. Chromebookovi su robusni, lagani i u pravilu su opremljeni prilično izdržljivim baterijama. Zasloni su većinom dijagonale između 11 i 13 inča, iako se mogu protegnuti i do 15,6 inča. Kako bi ih mogli koristiti i izvući iz njih najviše koliko je moguće Chromebookovi moraju biti spojeni s internetom. Ipak, postoji i više od 200 aplikacija koje možete koristiti i dok ste offline.

Popust za kupovinu online

U Linksovom webshopu trenutno je po sniženoj cijeni dostupan Acerov Chromebook 715 sa četverojezgrenim Intelovim procesorom Core i5 radnog takta do 1,6 GHz, osam gigabajta radne memorije i ugrađenom Intelovom grafikom UHD Graphics 620 te SSD diskom kapaciteta 128 GB. Upakiran u aluminijsko kućište, Chromebook 715 teži samo 1,95 kilograma, što ga čini idealnim za djecu školskog uzrasta, studente i osobe koje često rade izvan doma ili ureda. Tim više što ima namjensku numeričku tipkovnicu s pozadinskim osvjetljenjem. Zaslon je LCD na panelu IPS, dijagonale 15,6 inča i pune HD razlučivosti (1920 puta 1080 piksela). Za povezivanje s drugim uređajima nudi utore za USB-C, USB-A i čitač kartica, a ima i ugrađeni čitač otiska prsta.

Acer Chromebook 715 podržava rad s osobnim digitalnim pomoćnikom Google Assistantom pa ga možete koristiti za postavljanje pitanja i podsjetnika, puštanje glazbe, upravljanje uređajima iz kategorije pametnog doma i niz drugih korisnih značajki. Zahvaljujući obradi glasa s dvostrukim mikrofonom dizajniranim za prepoznavanje zahtjeva s bilo kojeg mjesta u sobi prepoznat će vašu zapovijed čak i u bučnim uvjetima.

Prijenosno računalo Acer Chromebook 715 možete naći na sniženju u Linksovom webshopu, gdje košta 5.129,05 umjesto 5.399 kuna, uz mogućnost besplatne dostave, jamstvo do dvije godine i nabavku antivirusnog softvera BitDdefender po cijeni od 99 kuna.

Foto: Anete Lusina | Unsplash

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Prijenosno računalo vrhunskih perfomansi

ASUS ROG Strix

Pametni sat modernog dizajna

Sportski sat XIAOMI