• Gameri će sačekati s nadogradnjom na Windowse 11
  • The Verge hvali novo korisničko sučelje i dizajn
  • Velike najavljene funkcionalnosti još se čekaju

Iako je Microsoft u jednom trenutku rekao kako nakon Desetke više neće biti Windowsa, već se ona trebala ažurirati, prije nekoliko dana izašli su Windowsi 11. Na službenim stranicama Microsoft navodi nekoliko noviteta, no zapravo s te promotivne stranice nije jasno zašto bi trebali ažurirati postojeći operativni sustav. Apple - mora im se to priznati - tu radi puno bolji posao. Pogledate li njihovo predstavljanje novog iOS-a 15, bit će vam jasno na što mislimo. Puno je istaknutih benefita koji korisnicima daju razlog da odmah ažuriraju. Microsoft to radi slabije, a i mediji se slažu da ne treba juriti po nove Windowse.

No, da bude jasno, niti jedan operativni sustav ne trebate isti dan ažurirati s novom verzijom, osim ako nisu riješeni veliki sigurnosni problemi. Mediji su polako počeli slagati dojmove i dosta njih se slaže da nema potrebe da ažurirate već danas. PC Gamer piše kako niti jedna od velikih obećanih funkcionalnosti nije još stigla. Trenutno, kažu, radi se samo o lijepom makeoveru koji vam nije nužan. E, da smo Windows korisnici na ovom bi testu pali i skinuli odmah jer nam se sviđa kako novi Windowsi 11 izgledaju.

Tajna je u detaljima

S Windowsima 11 Microsoft je obratio pažnju na svaki detalj. Puno je malih animacija i promjena koje sve zajedno daju svjež izgled. Većina je tih noviteta dovoljno diskretna da ne odvlači pažnju, a istovremeno atraktivna da uživate i u tom aspektu rada kroz operativni sustav. Glavna misao vodilja Microsoftovih dizajnerica i dizajnera bila je - mirnoća. S obzirom na vrijeme u kojem živimo, govorili su, željeli smo “mekano” rješenje, s kojim će se korisnici lako emocionalno povezati. Promjenu je doživio i start bar, koji je sada u čišćem izdanju prilagođenom svim formatima uređaja.

Gameri će čekati

Ranije navedeni PC Gamer objavio je i kako će njihovi čitatelji čekati s nadogradnjom. Doznali su to kroz anketu na svojim društveno mrežnim odredištima. Glasao je oko 25 tisuća osoba - 41 % je reklo da još neće nadograditi, 36 % da uopće neće nadograditi i ostalih 22 posto je reklo da će odmah nadograditi na Windowse 11.

U izradi…

The Verge je u svojoj recenziji napisao otprilike isto što i PC Gamer - Windowsi 11 su još uvijek u procesu nastajanja i stalan je osjećaj kako posao nije dovršen. Neke mogućnosti na koje ste navikli, pisali su, više ne postoje, a one velike najavljene još nisu stigle. Pohvalili su novo korisničko sučelje i dizajn, Snap Assist funkcionalnost i činjenicu da su brzi i responzivni na modernom hardveru. Taskbar im se nikako nije svidio - nazvali su ga velikim korakom unatrag. Pogledajte kompletnu recenziju:

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

8GB, 512GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" IPS FHD, FreeDOS

ACER Aspire 5 Ryzen 3 5300U

Core i5 1135G7, 8GB, 512 SSD, Geforce MX350, 15.6" IPS FHD, Windows 10

ASUS VivoBook S15 S533EQ-WB517T