• Dajemo dosta dobrih savjeta za čuvanje prijenosnika
  • Pazite na hardver i softver
  • Ne zaboravite antivirusne alate

Prosječno trajanje laptopa je oko 5 godina, no ono može biti duže i kraće - ovisno o tome koliko ga dobro pazite. Donosimo nekoliko savjeta i preporuka kako čuvati vaš laptop za duže trajanje.

Budite pažljivi

Ovo je nešto što se naizgled podrazumijeva, ali realno, često to ne radimo. Kada govorimo da budete pažljivi mislimo na dvije stvari: zaštitu od fizičkih oštećenja i rukovanje. Za zaštitu od fizičkih oštećenja preporučujemo zaštitne futrole ili ruksake/torbe koje su namijenjene prijenosnicima. Što se rukovanja tiče, budite pažljivi kad otvarate i zatvarate ekran, izbjegavajte dodirivanje zaslona prstima ili stvarima koje bi ga mogli ogrebati, ostaviti mrlje.

Čistite laptop

I prijenosnike treba očistiti, a to najčešće radimo s mekanom ili papirnatom krpom. Jake kemikalije nisu poželjne već samo one koje su namijenjene upravo za čišćenje računala odnosno računalnih ekrana. Važno je i da redovito čistite tipkovnicu, jer se tamo često nalazi prašina i mrvice.Koristite hlađenje za laptop

Pregrijavanje laptopa može poremetiti rad prijenosnika pa je dobro paziti na zagrijavanje. Neka računala, naročito iz gaming ponude, imaju često i softver koji omogućava da kontrolirate rad ventilatora. No, za svaki slučaj dobro je imati i stalak s integriranim ventilatorima koji pomažu računalima da se hlade.

Sigurnost prije svega

Antivirusni alati su obavezni - vjerujemo da to znate, ali valja podsjetiti. Jer, laptop se ne čuva samo od fizičkih problema, već i onih koji mogu oštetiti softver. Također - vodite računa o backupu. Dobro ga je imati offline i online. I na kraju, još jedan softverski savjet - ažurirajte sav softver kad je potrebno.

Čuvajte se sunca i zime

Laptop ne voli biti na jakoj vrućini ili na jakom suncu, stoga je važno ne izlagati ga ekstremnim uvjetima. I možda najbolji savjet - ne držite vodu ili slične napitke u blizini prijenosnih računala jer vas samo jedan krivi pokret dijeli do katastrofe.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda