• Za nabavku novog prijenosnog računala treba se dobro pripremiti
  • Pogledajte na jednom mjestu što sve treba uzeti u obzir
  • Isplati se držati oko i na popustima - možda vam se posreći

Za većinu nas kupovina prijenosnog računala ozbiljna je investicija u uređaj za koji očekujemo kako bi nas trebao vjerno služiti bar nekoliko godina. Stoga to nije odluka kakvu se donosi bez razmišljanja i promišljanja, pa i temeljitog istaživanja. Kako bismo vam u tome pomogli, evo pregleda svega što treba uzeti u obzir pri nabavci laptopa u 2021. godini.

Odaberite operativni sustav

Prije nego što počnete razmišljati o bilo čemu drugome odlučite koji će operativni sustav vaše računalo koristiti. To će značajno suziti izbor i pomoći vam pri odabiru. U ponudi je širok spektar računala s Microsoftovim Windowsima, s bezbroj proizvođača koji nude ogroman raspon cijena i mogućnosti. Glavna im je prednost to što dominiraju svijetom već desetljećima pa je lako naći aplikacije i druge računalne programe za njih, a i veće softverske nadogradnje stižu dvostruko češće nego kod glavnog konkurenta. MacOS je rezerviran samo za Appleove prijenosnike.

Kako se njegovim razvojem i održavanjem bave u samo jednoj tvrtci, rezultat je pouzdaniji i stabilniji operativni sustav za koji postoji kvalitetna korisnička podrška. Appleovi laptopi u pravilu su elegantniji i moćniji od većine Windows prijenosnika, ali i koštaju više. Operativni sustav Chrome razlikuje se od Windowsa i macOS-a po tome što je jednostavniji i besplatan (pa su i računala koja pogoni - Chromebookovi - jeftinija), ali je zato skromnijih mogućnosti.

Cijena

Idući važan kriterij je cijena, odnosno koliko novca možete potrošiti na laptop. Ako imate na raspolaganju, recimo, 5.000 kuna nema smisla puno listati kataloge s uređajima koji koštaju više od 8.000, zar ne? Odredite, dakle, koliki vam je budžet i usmjerite potragu u skladu s time. Ne dajte se obeshrabriti ako vam se iznos kojim raspolažete čini malim. Danas je moguće naći sasvim pristojna prijenosna računala i za razmjerno nisku cijenu, a trgovine poput Linksa često imaju akcijske ponude i sniženja.

Primjerice, do kraja ovog mjeseca ili isteka zaliha možete nabaviti laptop za igranje Lenovo IdeaPad Gaming 3 po 600 kuna nižoj cijeni (5.399 umjesto 5.999 kuna), uz besplatnu dostavu i jamstvo na dvije godine.

Čemu će najviše računalo služiti?

Pitanje na koje svakako trebate dati odgovor prije kupovine je za što ćete najviše koristiti vašeg novog prijenosnika? Ako namjeravate na njemu obavljati osnovne uredske poslove, surfati, povremeno pogledati film ili zaigrati manje zahtjevnu igru, ne mora biti opremljen iznimno jakim procesorom ili nabrijanom zasebnom grafičkom karticom. Takva će računala često biti cjenovno pristupačnija. No, ako se namjeravate ozbiljno igrati ili trebate stroj koji se može uhvatiti u koštac s teškim poslovima poput obrade videa jak procesor i grafička kartica bit će nužni. Slično vrijedi i za druge komponente poput zaslona, baterije, memorije (minimalni standard sad je osam gigabajta za radnu memoriju), zvučnika, kamere...

Ima li nov(ij)u tehnologiju?

Korisno je provjeriti je li laptop opremljen novom ili bar novijom tehnologijom. Razloga je više, ali izdvojit ćemo dva. Što je tehnologija novija, to su veći izgledi kako će ponuditi više naprednijih mogućnosti. S druge strane, vjerojatnije je kako će uređaj s njima dulje potrajati prije no što zastari. Obratite zato pozornost na, primjerice, koju generaciju procesora koristi (općenito, što je broj u nazivu veći, to bolje), ima li ugrađen Wi-Fi 6 i podršku za mreže 5G, je li kamera razlučivosti HD, raspolaže li utorom za USB-C...

Foto: Andrea Piacquadio | Pexels

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda