• Chrome je inovativan, ali troši previše memorije
  • Firefox troši 30 % manje memorije od Chromea, tvrde u Mozilli
  • Edge je browser koji obećava i njime se Microsoft vraća na ovo tržišze

Većina se laptopa, a naročito oni uredski, dosta vremena koriste za aktivnosti na internetu. Tu mislimo na istraživanje, pristup mailu i slično - sve ono zbog čega imate otvoreno više od 10 tabova. Svi imamo browsere koje volimo i kojima se služimo, a ako se jednom naviknemo na neki, teško ga se odričemo. Mi smo prošli Netscape, Internet Explorer, Operu, Firefox, Safari i Chrome.

Danas, izbor se sužava na Chrome, Firefox, Safari i Edge.

Chrome

Chrome je jako dobar browser kojim se služimo svakodnevno jer nam se sviđaju inovacije koje uvodi, a na temelju onog što korisnici žele. Posljednja od njih je blokiranje agresivnih oglasa, ali bilo je toga i prije. No Chrome ima jednu manu, a to je da jednostavno troši previše resursa vašeg računala. No, postoje načini kako ga optimizirati i smanjiti potrošnju. Unatoč gutanju resursa Chrome i dalje koristimo jer ima dobre ekstenzije i pouzdan je suputnik u našim surferskim lutanjima.

Firefox

Sudeći po posljednjim podacima udio Firefox na tržištu browsera je pao i iznosi nešto više od 5 %. Kad se tek pojavio bio je jako popularan jer se još uvijek tražila bolja alternativa Internet Exploreru - u prvoj godini postojanja skinulo ga je 100 milijuna korisnika. Danas Firefox igra protiv Googlea (čiji je Chrome) pa tako na svom siteu kažu da novi Firefox koristi 30 % manje resursa od Chromea. I da je 2 puta brži u odnosu na stariju verziju. Svakako isprobajte!

Edge

Microsoft Edge je došao kao nasljednik Internet Explorera i defaultno dolazi s Windows 10 operativnim sustavom. Dobio je dosta pohvala kad se pojavio i proglašen je “obećavajućim” browserom. Ako imate Windows 10, probajte.

Safari

Safari browser je standardni dio Mac OS paketa. Ugodan je za rad i na njega se vrlo lako naviknuti. Praksa je pak pokazala da se i na Macu često koriste dva browsera, od kojih je jedan svakako Safari. Poput Chromea i sam Safari ima inovacija zbog kojih ga preporučujemo.

Ako imate slabije računalo, probajte Firefox. Ako si možete priuštiti malo više memorije za Chrome, dajte mu. Isplati se.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Ryzen 5 procesor, 8GB radne memorije, 256GB SSD, 27" FHD IPS ekran.

HP AiO

10.2", WiFi, Bluetooth, GPS, 64GB. Idealan je za posao ili zabavu.

iPad 9th

21.5", 5ms, 200cd/m2, Acer monitor pazi na tvoje oči s ComfyView inovacijom koja smanjuje odsjaj.

ACER V226HQLBbi - Najpovoljniji u Linksu