• Acerovi modeli dominiraju listom
  • Neki od modela dolaze s Chromebook operativnim sustavom
  • Osim cijene, kriterij odabira bilo nam je i da ima funkcionalan OS

Kako izabrati najbolji jeftini laptop? Sigurno nije lako, prije svega zbog kriterija koji nam uopće govori što je jeftino? Tu prije svega mislimo na razlike između na primjer 2 i 3 tisuće kuna, za nekoga jeftino, za nekog drugog pravo bogatstvo. No, ako stavimo cijenu u kontekst svih cijena na tržištu, onda se vjerujemo možemo složiti da cijena od oko dvije tisuće kuna zadovoljava kriterije jeftinog laptopa. No, vjerujemo kako se taj pojam može razvući sve do nekih 3.500 kuna. Pogledajmo što se nudi u tom cjenovnom razredu.

Naš jedini kriterij, uz cijenu, pri ovom odabiru bio je da laptopi imaju upotrebljiv operativni sustav. Kada kažemo upotrebljiv, mislimo da to da kad ga upalite možete početi raditi.

Acer Chromebook 315 - 2.279 kuna

Već smo nekoliko puta pisali o ovom modelu, pitajući se trebaju li vam doista Windowsi ili Appleov OS? Naravno da ne, sasvim ugodno možete živjeti i raditi s Acerovim modelom Chromebook 315, koji dolazi s istoimenim operativnim sustavom. Osim toga, za rad ima hardversku podršku u obliku Celeron N4020 procesora, 4 GB RAM-a i SSD diskom od 64 GB. Riječ je o računalu na kojem ćete zadatke obavljati u cloudu - pisati na Google Docsima, slike uređivati u Photopei i sl. Inače, ima 15,6” ekran što je svakako još jedan plus.

Isti model, samo u bogatijoj verziji, možete dobiti za 2.849 kuna. Taj pak dolazi s Pentium N5030 procesoro, 8 GB RAM-a, SSD-om od 128 GB.

Acer Aspire 1 - 2.374 kuna

Za one koji ne mogu bez Windowsa, tu je Acer Aspire 1 koji dolazi s ovim operativnim sustavom. Inače, magazin Wired je nedavno radio temu poput ove i u njoj je Acer jako dobro prošao - nekoliko njihovih modela proglašeno je najboljima u ovoj kategoriji. Acer Aspire 1, osim Windowsa, dolazi s Celeron N4500 procesorom, 4 GB RAM-a i SSD-om od 64 GB. Srebrne je boje i također ima 15,6” ekran.

Acer Chromebook 11 Spin - 2.754 kn

Acer je očigledno vladar ovim cjenovnim razredom jer se još jedan njihov model našao na listi. Radi se o računalu koje ima 11,6” IPS FHD ekran i koje zapravo mudro balansira između tablet računala i laptopa, što i nije čudno s obzirom na to da je riječ o 2 u 1 računalu. To znači da ekran možete zaokretati i da vam istovremeno može služiti i kao laptop i kao tablet. Procesor je Mediatek M8183C, a tu je još i 4 GB RAM-a te SSD od 64 GB.

Lenovo Idea Pad Duet 3 - 3.134 kn

Wired je u svom izboru Lenovo Chromebook Duet stavio ga jedno od najboljih jeftinih računala, no naveli su i kako manji ekran može biti izazovan. Naime, ovaj konkretni model ima 10,4” ekran. No, dolazi s Windows 10S operativnim sustavom, 128 GB prostora za pohranu podataka te 4 GB RAM-a. I ovo računalo možete koristiti kao laptop ili kao tablet računalo.

Kupiti rabljeno?

Još jedna od mogućnosti kada govorimo o jeftinim laptopima jest kupiti rabljeno računalo ili ono na akciji. Links često ima i akcije, a i kod njih možete pronaći rabljenu robu. Među njom se nađe i prijenosnih računala.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Ryzen 5 procesor, 8GB radne memorije, 256GB SSD, 27" FHD IPS ekran.

HP AiO

10.2", WiFi, Bluetooth, GPS, 64GB. Idealan je za posao ili zabavu.

iPad 9th

21.5", 5ms, 200cd/m2, Acer monitor pazi na tvoje oči s ComfyView inovacijom koja smanjuje odsjaj.

ACER V226HQLBbi - Najpovoljniji u Linksu