• Računalna sigurnost zvuči kao bauk, ali nije niti mora biti
  • Donosimo pregled ključnih elemenata potrebnih kako biste se zaštitili
  • Sve odabrane mjere lako je usvojiti i primijeniti

Ako niste naročito dobro upućeni u nju računalna sigurnost može vam se činiti kao složena i zahtjevna tema, koja traži puno vremena i truda kako bi ju se uspješno savladalo. To uopće ne mora biti tako! Osnovne koncepte i mjere računalne sigurnosti koje ćemo vam ovom prilikom predočiti može razmjerno lako usvojiti i primijeniti praktično bilo tko.

ZAŠTITITE SE UZ BITDEFENDER.

1) Svi su izloženi riziku

Istina, kibernetički kriminalci u pravilu češće ciljaju velike tvrtke i organizacije jer im se to više isplati. Ali, to ne znači kako im i vi ne možete postati meta ako ste manja tvrtka ili pojedinac.

2) Obrana je ključna

Ne možete znati kad i kako biste mogli biti izloženi kibernetičkom napadu. Stoga je mudro pretpostaviti kako do njega može doći u bilo kojem trenutku i pripremiti se koliko je god to moguće. Svakako trebate nabaviti i instalirati kvalitetan antivirusni i antimalware softver te aktivirati vatrozid (firewall) na vašem računalu. Posebno obratite pozornost na to je li u paket kojeg namjeravate nabaviti uključena obrana protiv ucjenjivačkog softvera (ransomwarea) jer je korištenje te vrste zlonamjernog softvera zadnjih godina u snažnom uzletu.

3) Ne zaboravite na prevenciju

Potrebno je također biti i oprezan pri korištenju računala. Nemojte klikati sumnjive poveznice i privitke e-pošte koji ne djeluju vjerodostojno, čak ni kad stižu od osoba kojima vjerujete. Koristite snažne lozinke, različite za razne servise u koje se logirate, držite ih za sebe i mijenjajte ih redovito. Kad god je moguće izbjegnite slanje lozinki i drugih osjetljivih podataka e-poštom, društvenim mrežama, aplikacijama za brbljanje... Nastojte koristiti i različite adrese e-pošte tijekom registracije pri raznim web servisima. To traži nešto više posla, ali će uvelike smanjiti razinu rizika kojem ćete biti izloženi ukoliko zlonamjerni hakeri ipak uspiju provaliti u neki od vaših korisničkih računa. Također je uputno upogoniti virtualnu privatnu mrežu (virtual private network, VPN), kako biste ju koristili kad god radite nešto osjetljivo na javno dostupnim mrežama Wi-Fija (recimo, plaćate račune uz kavicu u kvartovskom kafiću).

4) Koristite dvostupanjsku provjeru

Da, dvostupanjska provjera može se činiti kao gnjavaža i suvišan korak, naročito kad želite nešto obaviti na brzinu. Ali, odvojite tih nekoliko minuta kako biste ju obavili jer je malo tako jednostavnih i toliko učinkovitih alata za zaštitu vaših korisničkih računa i uređaja. Uključite ju i koristite gdje god je moguće, od Gmaila, Dropboxa, Evernotea pa dalje.

5) Koristite biometrijsku zaštitu

U računalo i mobitel koji su zaštićeni otiskom prsta, prepoznavanjem lica, skeniranjem rožnice i na druge načine koji koriste biometriju puno je teže provaliti nego u one koji to nisu. Neka vam stoga to bude jedan od bitnih elemenata pri odluci o nabavci novog uređaja. Bolje je čak i platiti više nego žaliti kasnije.

ZAŠTITITE SE UZ BITDEFENDER.

Photo by FLY:D on Unsplash

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Prilagodljiv i ekonomičan laptop

HP Probook 650

Godišnja pretplata za 1 korisnika

BITDEFENDER Internet Security

Brzo punjenje, velika baterija

REALME 8