• Laptop je bolji ako volite računalo koje svuda ide s vama
  • Stolno računalo koštat će nešto manje, i hardverski će možda biti jače
  • Izbor na kraju ovisi o vašim potrebama

Kada kupujete računalo sigurno se pitate da li odabrati stolno računalo ili prijenosno. Naravno, svi danas naginjemo prijenosnicima jer su jednostavno dovoljno jaki i imaju puno prednosti nad stolnim računalima.

Zašto odabrati laptop?

Laptop je logičan izbor jer ga možete nositi na putovanja, ležati s njim u krevetu, a istovremeno imati istu snagu kakvu imate u stolnom računalu. Treba li vam veći ekran možete kupiti dodatni monitor i jednostavno ga priključiti i imati dva. S postoljem za laptop, imate i drugi ekran (od prijenosnika) u ravnini očiju baš onako kako preporučuju doktori za oči. Koje su još prednosti laptopa u odnosu na stolno računalo? Lagana su i lako ih je nositi definitivno spada u najveće prednosti - nisu kao prije desetak godina kad su težila gotova kao i stolna. Dakle, prednosti laptopa nad stolnim su doista jasne i bez imalo sumnje možemo nabrojati zašto bi odabrali prijenosno računalo.

Zašto odabrati stolno računalo?

Dobre razloge za stolno računalo naći ćemo u cijeni. Već za 2.599 kuna možete pronaći solidno računalo, koje dolazi s 8 GB RAM-a i SSD-om od 240 GB, te Intel Core G6400 procesorom. Naravno, tu nedostaju monitor i operativni sustav pa i njih treba uračunati u cijenu.

Tražite li pak All in One stolno računalo, modela je sasvim dovoljno. Tako će vas AiO HP model 24-dp0107ny koštati 4.699 kn. Dolazi s 8 GB RAM-a, SSD diskom od 512 GB i Ryzen 3 4300U procesorom. No, ni ovaj model ne dolazi s operativnim sustavom, pa ako vam je važno da imate jedno obratite pažnju na ovaj Asusov AiO model.

Možete ga odabrati i za posao. Zašto? Jer se nalazi na jednoj poziciji, u radnoj sobi na radnom stolu u kući ili u uredu. S obzirom na to da dosta ljudi danas radi od kuće, imati radno mjesto i u domu je važno. Stolnim računalom odvajate posao od privatnog. Naravno, reći ćete, pa za to može poslužiti i laptop. Može, ako ste disciplinirani dovoljno da se držite reda. To znači da se ne prebacujete s laptopom na druge pozicije u kući, npr. ispred TV-a ili u kuhinju. Možda na terasu, balkon. Teško je to prebacivanje izbjeći, ma koliko se trudili. Upravo nam se zato stolno računalo čini kao idealno rješenje. No to smo mi.

Procesori su isto možda malo bolji u stolnim računalima, a ovo računalo ne mora brinuti o čuvanju energije i bateriji jer je nema, pa je ta snaga koristi za vaše zadatke. Kada je o pohrani podataka riječ, želite li sve držati na svojim diskovima njih možete imati u stolnom računalu.

Kao i kod odabira laptopa i ovdje se zapravo sve svodi na ključno pitanje - za što će vam služiti računalo? Odgovor na ovo pitanje oblikuje i vaš odgovor na pitanje što kupiti.
Photo by DESIGNECOLOGIST on Unsplash

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

5G NE, 6.55", 8GB, 128GB, Android 11, crni

XIAOMI 11 Lite Smartphone

In-ear i naglavne, više modela

SENNHEISER slušalice

Pogledaj ponudu u nastavku i iskoristi odličnu priliku

Velika ponuda Lenovo prijenosnih računala sada uz popust -10%