• Prijetnje računalnoj sigurnosti brojne su i sveprisutne
  • Mislite kako niste među onima koji trebaju zaštitu? Svakako pročitajte ovaj članak.
  • U Linksovom webshopu dostupan je napredni antivirusni sustav po atraktivnoj cijeni

Tko bi sve trebao zaštititi svoje osobno računalo? Kratak odgovor na to pitanje glasi: svi. Ali, kako to već biva u životu, stvari nisu baš tako jednostavne. Ovom ćemo prilikom malo više razložiti taj odgovor kako bismo dobili jasniju predodžbu o tome kakvo je doista stanje stvari. Dakle, tko bi sve trebao zaštititi svoje računalo?

Svi koji se spajaju na internet

Ova kategorija je iznimno široka jer obuhvaća gotovo pa sve korisnike računala, pametnih telefona i drugih uređaja koji se mogu povezati s internetom i surfati webom. Da, svi mi - uključujući i vas koji čitate ove redove i nas koji ih pripremamo za vas - izloženi smo brojnim sigurnosnim rizicima od trenutka kad se umrežimo. Neki su manji, drugi su veći, a pojedine ćete skupo platiti zakače li vas.

Svi koji na računalima drže nešto vrijedno

Na računalima se može naći štošta toga što nam je vrijedno, u rasponu od pristupa bankovnom računu i osjetljivih poslovnih tajni preko novih ideja za projekte i skica za nešto što tek namjeravamo izraditi do, primjerice, osobnog dnevnika ili par gigabajta obiteljskih fotografija. O čemu god se radilo riječ je o nečemu što ne želimo izgubiti. A to nam se može dogoditi ako zanemarimo mjere računalne sigurnosti. Koristeći napade kao što su (spear) phishing i slični zlonamjerni hakeri mogu pokrasti osjetljive podatke ili onemogućiti njihovo korištenje, ukrasti nam novac i identitet kako bi se njime okoristili u tko zna kakve svrhe... Imajte pritom na umu kako cyberkriminalcima vrijedne mogu biti i stvari do kojih mi možda ne držimo naročito, poput adresa e-pošte naših rođaka, prijateljica, poznanika, poslovnih partnera i tome slično. Sve što se može unovčiti i do čega mogu razmjerno lako doći bit će im zanimljivo.

Svi koji računalo trebaju za posao

Svaki radni dan ste za računalom i vrijedno kuckate, zarađujući tako kruh svagdašnji? E, sad zamislite kako odjednom to više ne možete jer su vam kibernetički kriminalci podvalili ucjenjivački softver (ransomware) i zaključali računalo na daljinu, tražeći otkupninu kako bi vam ponovno omogućili pristup i normalan rad. Ili su krišom podmetnuli špijunski softver (spyware) koji prati što tipkovnicom unosite u računalo i držite na njemu, a možda čak i što govorite i radite kad mislite kako vas nitko ne gleda i ne sluša.

Svi koji žele zaštititi privatnost

Kao što smo već upozorili, zlonamjerni hakeri imaju na raspolaganju načine kako zaviriti u vaš svijet bez vašeg znanja i dozvole. Osim što bi mogli lako ostati bez vrijednih podataka nije isključeno kako biste mogli postati i predmetom pokušaja iznude ukoliko su vas, recimo, snimili dok ste bili zabavljeni pornografijom ili se upustitli u intimne razgovore s osobom s kojom to niste smjeli. Ako vam se ti i slični scenariji nimalo ne sviđaju to nas neće začuditi. Kako bi ih spriječili morate upogoniti barem osnovne mjere zaštite i disciplinirano ih se pridržavati. Za to će vam sjajno poslužiti softverski alati poput BitDefenderovog paketa Antivirus Plus, koji je u Linksovom webshopu dostupan po sniženoj cijeni (208,05 umjesto 219 kuna). Tim ćete alatom lako i jednostavno zaštititi osobno računalo s operativnim sustavom Windows (izdanje 7 i novija), a na raspolaganje ćete dobiti višeslojnu zaštitu od ucjenjivačkog softvera, sustav protiv krađe podataka, obranu protiv naprednih prijetnji, prevenciju napada putem weba i još puno toga.

Foto: Pixabay | Pexels

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Prilagodljiv i ekonomičan laptop

HP Probook 650

Godišnja pretplata za 1 korisnika

BITDEFENDER Internet Security

Brzo punjenje, velika baterija

REALME 8