• Pomnija usporedba najbolji je način kako razriješiti dvojbu pri kupovini laptopa
  • Pokazat ćemo vam kako to možete učiniti na primjeru Acerovog i Lenovo prijenosnika
  • Izdvojena prijenosna računala dostupna su uz popust u Linksovom webshopu

Odlučili ste kupiti novo prijenosno računalo. Ne tražite posebno nabrijan stroj već vam je dovoljan uređaj na kojem ćete moći raditi, zaigrati manje zahtjevne igre, surfati webom, pogledati tu i tamo koju TV seriju ili film… Naletjeli ste na dva modela koji približno odgovaraju vašim potrebama i željama. Kako odabrati? Tako što ćete ih pobliže usporediti, naravno! Mi ćemo to ovom prilikom učiniti s dva laptopa iz Linkove ponude – modelima Acer Aspire 3 i Lenovo IdeaPad 3.

Slični, ali i različiti

Po cijeni gledano, Acerov i Lenovo prijenosnik su praktično pa u mrtvoj utrci. Oba je računala moguće nabaviti u Linksovom webshopu uz popust - Lenovo IdeaPad 3 za 3.989,05 umjesto 4.199 kuna, a Acer Aspire 3 za 3.894,05 umjesto 4.099 kuna - uz jamstvo na do dvije godine. Razlika u cijeni je toliko mala da nam neće biti od velike koristi. Acerov prijenosnik, doduše, također dolazi i uz mogućnost nabavke BitDefenderovog antivirusnog softvera za 99 kuna, pa imajte to na umu. Također, popust koji dolazi uz IdeaPad 3 veći je od onog za Aspire 3 pa nemojte ni to zaboraviti ako su vam takve pojedinosti važne pri kupovini. I razliku po težini možemo smatrati gotovo pa zanemarivom jer je Aspire 3 tek za 500 grama teži od modela IdeaPad 3.

Više memorije ili predinstalirani operativni sustav?

IdeaPad 3 pogone Intelov procesor Core i3 1005G1 s osam gigabajta radne memorije i ugrađenu Intelovu grafiku HD Graphics te SSD disk kapaciteta 1000 GB. Aspire 3 nudi AMD-ov Ryzen 3 3250U s osam GB RAM-a, ugrađenom grafikom Radeon Graphics i SSD disk kapaciteta 256 GB. Prijenosnik iz Lenova u ovom je pogledu ponešto u prednosti jer ima gotovo četiri puta više memorije za pohranu nego Acerov uređaj. Ali, Aspire 3 ima adut u rukavu - dolazi s predinstaliranim Microsftovim operativnim sustavom Windows 10 Home, što znači kako nećete morati posebno plaćati kako biste ga nabavili. Pri kupovini modela IdeaPad 3 trebat će voditi računa i o operativnom sustavu, što nije zanemariva stavka, ali vam daje slobodu izbora pa se možete odlučiti za alternativu poput Linuxa, recimo, ako vam to odgovara. Naravno, dvojbu ćete možda razriješiti i na puno jednostavniji način - možda ste više skloni uređajima s AMD-ovim procesorima nego Intelovim ili obrnuto.

Kako se povezati?

Oba prijenosnika opremljena su LED zaslonima dijagonale 15,6 inča i pune HD razlučivosti (1920 puta 1080 piksela) pa su u tome praktično izjednačeni. Što se mogućnosti povezivanja s drugim uređajima tiče, IdeaPad 3 ima dva utora za USB 3.2 i po jedan za USB 2.0, HDMI i čitač kartica. Aspire 3 u tom pogledu raspolaže s dva utora za USB 3.1 i po jednim za USB 2.0, HDMI, Ethernet i LAN. Dakle, Lenovo je ponešto bolji izbor ako vam je važnija brzina prijenosa podataka žicom i ako ako često koristite memorijske kartice, dok će Aceru trebate dati prednost ako vam je važno spajanje putem Etherneta i LAN-a.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Bez punjenja baterije i do 12 sati

APPLE MacBook Air 13

Spremi se za izazove unaprijed

GARMIN Fenix 6