• I u ovoj godini susrest ćemo se s brojnim izazovima kad je računalna sigurnost u pitanju
  • Donosimo pregled rizika koje svakako trebate imati u vidu pri korištenju računala
  • U Linksu je na popustu kvalitetan antivirusni i antimalware softver

U 2021. godini sigurno neće manjkati sigurnosnih izazova. Ako mislite kako su rizicima te vrste izložene samo tvrtke, varate se – hakeri i kriminalci vrebaju i nas pojedince. Evo pregleda najvećih prijetnji kojima možete biti izloženi vaše računalo i vi.

1) Phishing

Dosad jedan od najuspješnijih napada te vrste, phishing će i dalje biti među najvećim prijetnjama vašoj računalnoj sigurnosti tijekom 2021. godine. Ovi napadi Sve su sofisticiraniji i prisutniji na društvenim mrežama i platformama za igranje, ali za očekivati je kako će se i dalje pojavljivati u e-pošti, ali i na mobitelima. Jedan klik je dovoljan kako bi se našli u problemima. Stoga budite oprezni s poveznicama i privitcima, ali i instalirajte kvalitetan antivirusni i antimalware softver.

2) Računalni virusi

Virusi su i dalje najraširenija prijetnja računalnoj sigurnosti. Mogu vam naštetiti na razne načine, od krađe podataka i važnih dokumenata do zaključavanja računala kako bi vas hakeri mogli ucjenjivati. Uz oprez, najbolja zaštita je instalacija kvalitetnog antivirusnog programa.

3) Zastarjeli softver

Ni najbolja zaštita protiv zlonamjernog softvera neće biti učinkovita ako ju redovno ne nadograđujete novim izdanjima. Naime, hakeri i kriminalci stalno smišljaju i razvijaju nove načine kako se dokopati vaših podataka i novca. Antivirusne tvrtke drže korak s njima, ali i vi morate odraditi svoj dio posla. Isto vrijedi i za operativne sustave. Računalo sa starijom inačicom Windowsa 10 više je izloženo sigurnosnim rizicima od onog na koje je instalirana najnovija sigurnosna zakrpa.

4) Slabe lozinke

Slično kao i sa zastarjelim softverom - uzalud ste postavljali zaštitu ako haker može vašu lozinku pogoditi lako i brzo zato što glasi 12345678 ili admin. Jaka lozinka mora imati barem osam znakova, kombinaciju velikih i malih slova, a nije loše niti ubaciti pokoji poseban znak. Kako ih ne biste morali pamtiti, upogonite alat za upravljanje lozinkama.

5) Spam

Neželjene poruke i pošta su dosadni, ali mogu biti i opasni jer nerijetko dolaze u paketu s računalnim virusima i drugim zlonamjernim softverom. Uputno je pri ruci imati dobar filter za spam, kao i kvalitetan antivirusni te antimalware softver.

6) Imate li vatrozid (firewall)?

Internetski vatrozidi već su dulje vrijeme dostupni i pojedinicima, ne samo tvrtkama i organizacijama. Bez njih je vaše računalo puno slabije zaštićeno i u značajno većoj mjeri izloženo sigurnosnim rizicima. Stoga ga instalirajte i redovno održavajte.

7) Ne zaboravite na mobitel

Pametni telefoni i nosivi uređaji također mogu postati metom zlonamjernog softvera. Virusi i ostalo što im škodi vjerojatno neće nauditi vašem računalu (iako nikad ne treba isključiti i tu mogućnost), ali ako koristite smartfon kao USB uređaj mogu na njega prenijeti potencijalno štetan softver.

8) Biometrija

Otisci prstiju te prepoznavanje lica i rožnice tek su neki od biometrijskih oblika zaštite kojima su sve češće opremljena i računala, najčešće prijenosna. Iako su sigurniji, ne nude apsolutnu zaštitu pa imajte to na umu.

9) Društvene mreže, forumi, chatovi...

Zlonamjerni ljudi neće vas pokušati nasamariti samo virusima i lažnim poveznicama, već će nastojati i socijalnim inženjeringom izravno od vas izmamiti pojedinosti koje ih zanimaju. Stoga nikad nemojte dijeliti osjetljive osobne podatke online.

U Linksovom webshopu je trenutno na sniženju odličan antivirusni i antimalware softver BITDEFENDER Antivirus Plus (208,05 umjesto 219 kuna za jednog korisnika na jednu godinu). Između ostalog, nudi potpunu zaštitu vašeg računala u stvarnom vremenu, višeslojnu zaštitu od ucjenjivačkog softvera, sustav protiv krađe podataka, prevenciju za napad putem weba, sigurno online plaćanje, alat za upravljanje lozinkama, zaštitu društvenih mreža... Ukratko, na jednom mjestu sve što trebate kako biste zaštitili svoje računalo.

Ukoliko kupujete novo računalo, svakako provjerite Acer promociju, uz koju dolazi i BITDEFENDER uz nižu cijenu.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Prilagodljiv i ekonomičan laptop

HP Probook 650

Godišnja pretplata za 1 korisnika

BITDEFENDER Internet Security

Brzo punjenje, velika baterija

REALME 8