• Zoom je sjajan alat za komunikaciju video pozivima
  • Ako već morate izabrati nešto drugo, velik je broj alternativa
  • Nama se najviše sviđa Google Meet, a ni Skype nije loše rješenje

Škole, fakulteti, uredi - svi koriste Zoom. Ova super popularna aplikacija za konferencijske pozive i druženje, jednostavno spada među najbolje. Koristimo je poput svih posljednje dvije godine u različitim okruženjima, i jasno nam je zašto spada u vrh ponude. S njom smo organizirali webinare, držali predavanja, slušali konferencije, pohađali edukacije. I ne vidimo zašto bi se koristili nekom drugom, ali razumijemo da netko npr. ne želi plaćati oko 14 dolara mjesečno, za sastanke duže od 40 minuta. Alternativa je sasvim dovoljno.
.

Skype

Skype ne spada među naše favorite, no možemo mu priznati da troši manje baterije na laptopu odnosno mobitelu od Zooma. Dodatni plus mu je što je besplatan i dosta tvrtki ga koristi upravo zbog toga, kao i činjenica da je poprilično jednostavan za korištenje. I kako se radi o starom igraču na tržištu mnogi su se jednostavno navikli na ovaj komunikacijski kanal. Nama se sviđa što služi i kao chat i za video pozive pa smo brži u cijelom procesu komunikacije.

Google Meet

Googleu jako pomaže činjenica da ima puno servisa unutar kojih može integrirati Meet. Tu prije svega mislimo na kalendar, gdje vam odmah kada kreirate sastanak kreira i link za poziv. Dakle, ne može jednostavnije. Dolazi u besplatnoj i plaćenoj verziji, omogućava snimanje na Drive i ima dobru “vezu” sa svim drugim Google servisima. Svakim danom dobiva i sve više funkcionalnosti koje su slične Zoomu. Koristite li već Google Apps ili kako se već sada zove, vjerojatno nemate razloga za Zoom.

Microsoft Teams

Nama najmanje draga alternativa je Microsoft Teams. Puno velikih korporacija ga koristi pa ga i mi povremeno moramo upaliti. Baš kao što je Google vezan za svoje servise, i Microsoft je vezao Teams za Office 365, gdje vam opet nudi opciju spremanja snimki na OneDrive. Pc Mag napisao je kako je dobar u Microsoft okruženju, ali kako van njega ne funkcionira najbolje. Zanimljivo je i kako su napisali da način na koji je dizajniran može spriječiti otvoreni dijalog. Istina je da je najslabije dizajniran od svih ponuđenih.

Discord

Discord još nismo koristili za live pozive, ali smo aktivni na različitim chatovima i možemo reći da doista dobro funkcionira. Inače, omogućava pozive do 50 sudionika. Nismo sigurno da bi nam bio prvi izbor kao alternativa Zoomu, no sviđa nam se podrška za sve sustave i browsere, Kao i činjenica da je izrastao iz gamerskog svijeta. Discord je besplatan za korištenje.

Zoom je sjajan, a ponekad mu je jedina mana da ima previše toga. Korisnici se u svojim recenzijama žale da im je upravo to problem. Koji ćete softver koristiti ovisi o vašim potrebama, veličini organizacije i onome za što vam treba. Tako je recimo sjajan za webinare jer omogućava i da prenosite na primjer predavanje na Facebooku ili YouTubeu.Photo by Gabriel Benois on Unsplash

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

8GB, 512GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" IPS FHD, FreeDOS

ACER Aspire 5 Ryzen 3 5300U

Core i5 1135G7, 8GB, 512 SSD, Geforce MX350, 15.6" IPS FHD, Windows 10

ASUS VivoBook S15 S533EQ-WB517T