• SSD datoteke otvara 30 puta brže od tvrdog diska, a operativni sustav dižu za 10-ak sekundi
  • Prvi SSD predstavljen je 1976. godine, a imao je kapacitet 2 MB
  • SSD je u mainstream ušao 2006. godine kad je Samsung predstavio SSD za laptope

Kada pišemo o laptopima koje preporučujemo za kupovinu, često naglašavamo kako je jako važno da imaju SSD disk. Idealno i minimalno Intelov i5 odnosno 8 GB RAM-a. No kao što i sami znate, puno je tu kombinacija i opcija, pa je put do novog laptopa popločan pametnim planiranjem. Mi se sigurno nikako ne bi odrekli SSD diska, a po istraživanjima, ni mnogi zaposlenici diljem Sjedinjenih Država. Naime, po istraživanju koje je radila tvrtka Sharp, spora i stara računala utječu na moral zaposlenika, a 38 % ispitanika reklo je kako bi ih bolja računala inspirirala za kvalitetniji posao. Naravno da bi, jer zbog sporih računala zaposlenici ostaju duže na poslu.

SSD je bolji i brži

Tko je imao HDD ili kako ga mi zovemo tvrdi disk, i prešao nakon njega na SSD zna o čemu pričamo. Jednom kad probate SSD teško ćete se vratiti na HDD i sigurno vas tamo neće privući ni silni terabajti koje možda imaju. SSD-ovi dolaze u verzijama od 128 ili 256 GB kada govorimo o računalima koje si većina može priuštiti, a vjerujte i to vam je dovoljno za rad. SSD disk troši manje energije, zbog čega baterija traje do 30 minuta duže u odnosu na tvrde diskove. Sustav dižu za 10 do 13 sekundi, dok tvrdim diskovima za istu stvar treba do 40 sekundi. Datoteke otvaraju oko 30 puta brže nego klasičan tvrdi disk.

Kapa dolje za izumitelje SSD-.a

Da, toliko smo sretni sa SSD-om da skidamo kapu ekipi iz Datarama, koja je 1976. godine predstavila prvi SSD disk, The Bulk Core. Imao je 2 MB i bio brži 10 tisuća puta od tadašnjih klasičnih diskova. Koštao je 9700 dolara, odnosno kada se prebaci u današnje dolare oko 36 tisuća dolara. Već 1978. godine pojavio se STC 4305, koji je mogao pohraniti 45 MB podataka i čija je cijena sa svim pripadajućim dodacima iznosila 400 tisuća dolara (odnosno 1,5 milijuna današnjih dolara).

Nakon njih, u osamdesetima Bubble memorije je bila preteča flash diska, a našla se u Grid Compassu, jednom od prvih laptopa koji je i NASA koristila u svojim svemirskim misijama. Osim Bubble memorije, osamdesetima je dominirao RAM disc, a koji su postojali za sve vrste računala. Prvi flash disk nastao je 1998. godine, a proizvela ga je tvrtka Digipro iz Alabame, koja ga je i nazvala Flashdisk. Dolazio je u nekoliko veličina - 2 MB, 4 MB, 6 MB, 8 MB i 16 MB. U ranim smo devedesetima dobili prve SSD servere, a moderni flash drive kakvog i danas poznajemo, 1995. godine na tržište je izbacila tvrtka M-Systems. No, tek je 2006. godine SSD otišao u mainstream i to kada je Samsung predstavio 2,5” SSD disk, koji je bio namijenjeni upravo laptopima odnosno kao zamjena za tvrdi disk.

Tvrdi disk postaje stvar prošlosti

Većina laptopa danas ima SSD disk, čak i oni s dosta niskom cijenom. Već za oko 2.600 kuna možete dobiti Acer Aspire 3 koji ima SSD od 128 GB, dok će vas u srednjoj i visokoj kategoriji uglavnom dočekati računala sa SSD-om. I sigurno je kako će HDD polako nestajati iz naših laptopa, a kako će dominantan postati SSD.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

i7, 16GB, 512GB SSD, GeForce RTX 2060, 17" 144Hz FHD

Razer Blade Pro 17 - moćno prijenosno računalo!

5 kamera s umjetnom inteligencijom!

HUAWEI Huawei Nova 5T