• Novi iOS 15 troši puno baterije
  • Low Power mode je sjajno rješenje za pametnu potrošnju
  • Isključite pozadinske radnje, glavni je savjet

Planinarite li često po npr. Velebitu, situacija u kojoj više nemate baterije, je vrlo izgledna. Naravno, rijetko mislimo na bateriju dok ne dođe u crveno, a i tada smo obično u blizini kakvog punjača i struje. No, s novim iOS-om 15, koji crpi starije modele, dobro je znati i pokoji trik o tome kako imati izdržljiviju bateriju.

Low Power Mode

Naš najdraži “izum” na iPhone uređaju je low power mode. To je nešto što su prijenosna računala oduvijek imala, a sada imamo i na telefonima. Uključivanjem ove opcije iPhone prelazi u način rada kojim bolje štedi bateriju. Na primjeru smanjuje pozadinsko osvjetljenje. Sve to pomaže da baterija živi duže. Nama je ponekad low power mod defaultno upaljen. Inače, iPhone ga sam pali kad baterija pada na 20 % snage.

Pozadinsko osvjetljenje

Pozadinsko osvjetljenje spada među funkcionalnosti koje mogu pojesti dosta baterije, a možete ga podesiti na nižu razinu. Preporučuje se također uključiti auto-brightness, opciju koja o razini osvjetljenja brine umjesto vas. Imate li dovoljno vanjskog svjetla, smanjit će jačinu, a ako nemate onda ju povećava.

Lokacija

Uključena lokacija na pojedinim aplikacijama također guta bateriju, naročito ako je podešeno tako da radi tijekom cijelog vremena, čak i kad ne koristite aplikacije. Većina aplikacija nema razloga znati gdje ste, ako aplikaciju ne koristite. Srećom, Apple ima opciju da podesite kada aplikacija može koristiti lokaciju - dok je koristite, uvijek, nikad.

Pozadinsko osvježavanje

Mnoge aplikacije rade u pozadini, čak i kada ih ne koristite. Baš kao i s lokacijom, nekima je to potrebno, drugima nije. Nama je malo toga uključeno da radi u pozadini i nismo primijetili neku veliku razliku u korištenju, odnosno aplikacije nisu bile manje funkcionalne.

Smanjite broj obavijesti

Trebaju li nam doista još uvijek Last Quake notifikacije? Na žalost, nama se čini da trebaju, ali ne vidimo preveliku potrebu za Instagram ili Facebook obavijesti. Smanjite broj obavijesti koje vam dolaze i baterija će biti sretnija.

Izbacite efekte

iPhone možda ne bi bio iPhone kakav volimo da nema dobro dizajnirano sučelje koje dolazi s različitim efektima. Oni također traže svoju energiju i to stalno. Procijenite trebaju li vam doista i možete li živjeti bez njih. Ako možete i ako vam je baterija važnija, riješite se efekata.

Isključite automatska ažuriranja

Živimo u svijetu tehnologije koje se neprestano ažurira. Iz sigurnosnih razloga dobro je imati uvijek posljednje verzije softvera, a za bolju bateriju dobro je isključiti automatska ažuriranja. Možda je rješenje isključiti ona na aplikacijama koje rijetko koristite, a ostaviti ih tamo gdje su vam nužna.

Ako vam baterija ni nakon ovih trikova ne radi dobro, možda je doista vrijeme za novi iPhone. Kompletnu ponudu pogledajte ovdje.

Photo by Howard Bouchevereau on Unsplash

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

8GB, 512GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" IPS FHD, FreeDOS

ACER Aspire 5 Ryzen 3 5300U

Core i5 1135G7, 8GB, 512 SSD, Geforce MX350, 15.6" IPS FHD, Windows 10

ASUS VivoBook S15 S533EQ-WB517T