• Glavna prednost Samsunga A90 trebala bi biti niska cijena i podrška za 5G
  • Osim 5G podrške očekuje se kako će imati trostruku kameru sa stražnje strane, pri čemu će glavna imati 48 MP, a druga 5 MP
  • Ovaj bi model na tržištu trebali vidjeti krajem godine

O 5G mreži se već dugo priča, a sada je konačno i u našoj blizini. Hrvatski Telekom medijima je nedavno demonstrirao 5G mrežu u Samoboru koji će biti i jedan od prvih gradova s njom. No osim Samobora, testnu će mrežu dobiti otok Krk i grad Osijek. Prilikom testiranja veze na ovogodišnjem IFA sajmu Deutsche Telekom postigao brzinu veze od 3 Gbit/s, a u najboljim uvjetima se očekuje i brzina do 10 Gbit/s. I sami su u svom priopćenju dali objašnjenje razlika u brzinama: korisniku s 50 Mbit/s DSL vezom treba trinaest minuta da preuzme 4,7 GB (veličina jednog DVD-a), dok će mu uz 5G vezu za to trebati tek nekoliko sekundi.

Još je rano za 5G

Iako je 5G tu, zapravo nije. Naime, analitičari očekuju kako će sljedeće godine biti prodano 220 milijuna 5G mobitela dok bi 2023. godine polovica prodanih mobilnih telefona trebala imati 5G. Problem je visoka cijena pametnih telefona koji dolaze s podrškom za 5G. Tako recimo Huawei Mate X košta oko 2300 dolara, dok je Xiaomi Mi MIX 3 ima nešto pristupačniju cijenu od 600 dolara.

A90 glasine

Priča o Samsungovom 5G mobitelu prihvatljive cijene do nas su došle u lipnju, a proširio ih je tviteraš Ice Universe, koji i inače često donosi vijesti iz Samsungovog svijeta. I koje se dovoljno često potvrde, da mediji vjeruju kako je istina i sve što se priča o modelu A90. A priča se kako će to biti jeftini 5G pametni telefon, koji dolazi sa Snapdragon 855 procesorom, i koji će po jednoj verziji dolaziti jedino u 5G verziji. Drugi izvori naveli su kako će imati trostruku kameru, pri čemu će glavna kamera imati 48MP, a druga 5MP; a možda će tu biti i pop-up kamera s kakvom dolazi Galaxy A80. Inače A serija spada u srednji red pametnih telefona s kojim je Samsung na tržište izašao 2014. Godine. Prvi model bio je Samsung Galaxy Alpha, koji je imao nešto više premium materijala, a s kojim je Samsung otvorio novo poglavlje u dizajnu svojih modela. A90 mogao bi biti sličan svom prethodniku, modelu A 80:

Tržište će sporo prihvaćati 5G

Analitičari telekomunikacijskog tržišta procijenili su kako će usvajanje 5G mreže ići sporije jer će i cijene mobilnih uređaja koji je podržavaju, sporije padati. Kako je pisao Strategy Analytics Device Technologies report, cijene ovakvih uređaja neće padati jednakom brzinom kojom su padale cijene 3G i 4G mobitela. Jasno je kako je ključ uspjeha mobitel dostupan svima ili barem većini korisnika i kako će se rijetki odlučiti izdvojiti preko 1000 dolara za 5G uređaj. No, već ova godina nam bi osim Samsungova modela A90 mogla donijeti još nekoliko jeftinijih uređaja. Među takve se ubrajaju Motorola Moto Z3 i ZTE Axon 10 Pro, čija bi cijena mogla biti do 500 dolara.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

i7, 16GB, 512GB SSD, GeForce RTX 2060, 17" 144Hz FHD

Razer Blade Pro 17 - moćno prijenosno računalo!

5 kamera s umjetnom inteligencijom!

HUAWEI Huawei Nova 5T