• Tek je nekoliko mobitela s Kickstartera ugledalo svjetlo dana
  • Većina ih dolazi od istog proizvođača kojem je Kickstarter strategija
  • Robin, mobitel s Kickstartera, prodao se Razeru

Povremeno, u zadnjih nekoliko godina, na Kickstarter i Indiegogo platformama pojavili bi se po nečemu drugačiji mobilni uređaji. Od onih koji su te uređaje prepoznali kao vrijedne, tražili su financijsku podršku. No, kakve su šanse takvim uređajima? Mogu li se proizvesti? Doći do šire publike? Boriti se s velikim tvrtkama koje imaju milijarde i uhodane pogone? Istražili smo gdje su i što rade mobilni uređaji s Kickstartera.

Robin

Pametni telefon Robin pojavio se 2015. godine i bio je zanimljiv po tome što mu je u prvom planu bio cloud. Obećavao je kako će mobitel rasti s vama i prilagođavati se vašim potrebama, automatski dizati sve u oblak i paziti da su stvari pohranjenje. I to nije sve - automatski briše aplikacije koje dugo ne koristite. Možda danas to zvuči uobičajeno jer svi to rade, ali ne zaboravimo da se radi o 2015. godini. Ona u ljudskom vremenu nije daleka, ali u tehnološkom se čini takva. Ekipa iza Robina uspjela je skupiti 1,3 milijuna dolara. Telefon je svjetlo dana ugledao oko godinu dana kasnije kada je prvih tisuću komada isporučeno onima koji su ih podržali. Još ih je 2300 prodano preko web stranice. Godine 2017. kupio ih je Razer, koji je deset mjeseci kasnije predstavio prvi Razer gaming telefon, a koji se temelji na Robinu. Danas nema ni Robina ni Razer mobitela, ali i dalje je ovo uspješan projekt.

Enos One

Mobitel Enos One nije uspio dogurati dalje od Kickstartera, na kojem su skupili oko 20 tisuća dolara. Već sam naziv kampanje - Najbolji pametni telefon na svijetu Enos One - nije slutio na dobro. Kraj svih postojećih mobilnih uređaja, da je baš ova najbolji početak. Ideja je bila dobra, kreirati pametni telefon koji je dostupan svima, ali nije uspjela. Cijela priča stajala je na tankoj priči. No, ne može se reći da nisu probali - cijeli projekt trajao je od početka 2017. do sredine 2019.

Jelly, najmanji 4G mobitel

Jelly, najmanji 4G mobitel je imao dobru ideju - sve one koji nisu zadovoljni s glomaznim ekranima za koji vam trebaju obje ruke, usmjeriti prema najmanjem mobitelu. Skupili su 1,2 milijuna dolara, a do sada je već izašlo nekoliko modela. Trenutno možete kupiti Jelly Pro, za nešto više od 100 dolara, kao i Jelly 2. Ekipa iza projekta najavila je i novi telefon Titan Pocket, koji će biti najmanji Android QWERTY mobitel i za koji su već skupili skoro 800 tisuća dolara. Zvuči uspješno no po ljutim komentarima korisnika koji nisu dobili svoj uređaj nismo sigurni da je tako - mogli su barem odgovoriti jer vjerujemo da su probleme riješili s obzirom na to da idu s novim modelima.

Atom, najmanji robusni mobitel

Očigledno najmanji mobiteli svih profila imaju svoju publika pa nije nimalo čudno da i Atom, robusni mališan dobro prolazi. I ovaj je skupio oko 1,2 milijuna dolara, a znaju što rade jer iza ovog modela stoji iza ekipa kao iza Jellyja. Sam Atom je već izašao i osim nekoliko razočaranih komentara, čini se da mu je dobro išlo.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

256MB cache, 7200okr./min, 3.5", za desktop

WESTERN DIGITAL tvrdi disk 8000 GB Gold

16 GB, HX430C16FB4/16 HyperX Fury, DDR4 3000MHz

KINGSTON memorija PC-24000

Printer/scanner/copier, 300dpi, 256M, USB, Wi-Fi

HP Envy 6032 multifunkcijski uređaj All-in-One