• Amazon Fire predstavljen je 2014. godine, a ugašen je već godinu dana kasnije
  • Svaku odluku vezanu uz proizvodnju navodno je morao potvrditi sam Jeff Bezos
  • Mobitel je bio dobar, ali nedovoljno atraktivan da se korisnici prebace na njega s drugim operativnih sustava

Ni sve milijarde svijeta, koje Amazon ima, ne garantiraju da ćete uspjeti. Baš to se dogodilo ovoj ogromnoj tvrtki kada je pokušala ući na tržište mobilnih telefona svojim Fire modelom. Ponukani uspjehom Kindle Fire modela, vjerovali su da istu stvar mogu ponoviti i s takvim pametnim telefonom no to se nije dogodilo. Amazon Fire mobitel izašao je 2014. godine, a radilo se o 3D mobitelu. Uređaj je zahvaljujući tehnologiji nazvanoj “dinamička perspektiva” mogao prikazivati 3D fotografije.

Dugi razvoj i brzi kraj

Amazon je mobitelu radio od 2010. godine, kada su se u medijima pojavile i prve glasine o njemu. Po onome što se pisalo, razvoj je počeo nakon što je Apple najavio iPhone 4. Po onome što se pisalo tih godina, sam je Jeff Bezos napravio listu naprednih funkcionalnosti koje je mobitel trebao imati. Među njima su bile NFC za beskontaktno plaćanje, hands free upravljanje mobitelom i slična futuristička rješenja od kojih se malo toga našlo u finalnoj verziji. Sam Bezos je navodno opsesivno pratio razvoj proizvoda, pa je tražio da sam odobri svaku pa i najmanju odluku. Da mobitel doista postoji pisalo se je i dvije godine kasnije, a o tome su teoretizirali mnogi relevantni mediji poput The Wall Street Journala ili magazina The Verge. U Amazonu su sve to opovrgavali i u tajnosti razvijali Fire.

Bezos predstavlja…

Sam Jeff Bezos je u Seattleu predstavio pametni telefon Fire 2014. godine. Prvim kupcima Amazon je davao godinu dana Amazon Prime servisa i 1000 Amazon novčića (radilo se o njihovoj digitalnoj valuti). Developerima koji će razviti aplikacije za Fire ponudili su pola milijuna Amazon novčića za svaku razvijenu aplikaciju. Cijena Amazon Fire mobitela bila je 199 dolara za verziju s 32 GB, dok je verzija sa 64 GB koštala 299 dolara. Mobitel je imao 4,7” IPS Gorilla Glass ekran i 2 GB RAM-a. Baterija je trebala omogućiti 22 sata razgovora i 85 sati u stand by modu. U paketu s mobitelom dolazile su i “nezapetljive” slušalice. Sam uređaj radio je na Fire OS-u, koji se pak temeljio na Android operativnom sustavu. Na ovaj pametni telefon bile su instalirane i Amazonove aplikacije Amazon Appstore, Amazon Video, Amazon Music, Amazon Silk browser.

I cloud je bio tu

Fotografije snimljene s Fire mobitelom automatski su se uploadale na Amazon Cloud Drive, a Amazon je nudio neograničen prostor za vlasnike uređaja. Uz ovo, imao je i servise Mayday i Firefly, koji su sigurno mogli biti dobar motiv za kupovinu. Mayday je 24 satna besplatna podrška, a Firefly je uz pomoć kamere i mikrofona identificirao objekte koji se mogu kupiti na Amazonu.

Kritičari su bili podijeljeni

I dok su mediji hvalili 3D prikaz i Firefly, nisu im se svidjele tehničke specifikacije koje su više podsjećale na uređaj iz 2013. Osim toga, za operativni sustav su pisali kako nije dovoljno razvijen, odnosno kako je cijena telefona previsoka. Tako zapravo nije bilo dovoljno razloga za korisnike da se prebace na novi operativni sustav. Samo godinu dana nakon predstavljanja, Fire je nestao s Amazonovih stranica, a oni su se (za sada i koliko znamo) povukli iz proizvodnje mobilnih telefona.
Photo: Romazur CC BY-SA 4.0

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

i7, 16GB, 512GB SSD, GeForce RTX 2060, 17" 144Hz FHD

Razer Blade Pro 17 - moćno prijenosno računalo!

5 kamera s umjetnom inteligencijom!

HUAWEI Huawei Nova 5T